Сирийските деца не говорят, не се усмихват. 3 млн. не знаят друго освен война

OFFNews 07 март 2017 в 09:52 24602 16

Снимка "Спасете децата"

Милиони сирийски деца живеят в състояние на "токсичен стрес", изложени на ужасите на войната от дълго време, предупреди организацията "Спасете децата". Те публикуваха нов доклад, озаглавен "Невидими рани", който разкрива "ужасяваща психическа криза сред децата в сирийския капан".

Тежките последствия върху цяло поколение деца скоро може да станат необратими, необходимо е да им се помогне веднага, добавят от организацията.

Стресът от войната е довел до увеличаване на симптоми като нощно напикаване, самонараняване, опити за самоубийство, агресия сред много деца, според доклада. Изводите в него са направени на база стотици интервюта в Сирия.

Документът е изготвен в резултат на най-голямото проучване на организацията на психическото здраве и благосъстоянието на сирийските деца по време на войната, която започна през 2011 година и причини смъртта на повече от 300 000 души. От "Спасете децата" са говорили с повече от 450 души в 7 от 14-те сирийски провинции, включително деца от различни възрасти, родители, социални работници, хуманитарни работници, учители.

Ето част от изводите в доклада:

- Почти всички деца и 84% от възрастните са съгласни, че бомбардировките и стрелбата са причина номер 1 за психологическия стрес сред децата.

- 2/3 от децата са загубили любим човек и/или домът им е бил бомбардиран или обстрелван, или са били ранени в резултат на войната (някои повече от веднъж).

- 71% от интервюираните казват, че децата страдат много повече от нощно напикаване и неволно изпускане - симптоми на токсичен стрес и посттравматично разстройство.

- 48% от възрастните казват, че са видели деца, които са загубили способността си да говорят или са развили говорни затруднения, откакто войната е започнала.

- Близо половината интервюирани казват, че децата "често или постоянно изпитват мъка или са изключителна тъга".

Около 2.3 милиона деца са успели да избягат от Сирия и най-малко 3 милиона деца не познават друго, освен война, пише в доклада.

Токсичният стрес може да наруши функционирането на мозъка и на други органи и да увеличи риска от зависимости и умствени проблеми в зряла възраст, казва Александра Чен, специалист по защита на децата и психично здраве в Харвардския университет.

"След шест години война ние сме в повратна точка, след която влиянието върху формиращите детското развитие години може да бъдат толкова големи, че пораженията да са постоянни и необратими", коментира д-р Марсиа Брофи, главен съветник по психологическо детско здраве в "Спасете децата".

"Рискът да имаме унищожено поколение, погубено от травмите и изключително големия стрес, никога не е бил по-голям."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13350

16

torbalancho

08.03 2017 в 08:36

От статията става ясно, че са си по добре под обсадата на ИД

77927

15

El Commandante

07.03 2017 в 19:33

Да именно, it was worth it...

Е на тея боклуци им ги казвайте тея неща, не на нас...

42249

14

Denis Rizanov

07.03 2017 в 15:29

Ало сороспийчетата, знаете ли коя е тази Мария Яна Корбелова бе? Знаете ли какви лайна забърка и тук на Балканите?

42249

13

Denis Rizanov

07.03 2017 в 15:28

Колкото за децата на Ирак... за тях преди години, чешката еврейка Мария Яна Корбелова, въместяваща поста държавен секрета на юнайтед стейтс, каза дословно, че си струва да платим цената от 500хил детски живота в ирак в името на демокрацията.

https://youtu.be/omnskeu-puE




42249

12

Denis Rizanov

07.03 2017 в 15:14

Значи много правилно повдигаш въпрос за останалите деца. И че те не трябва да се делят. Аз бих написал а какво става с украинските деца в Донецк и Луганск?! Какмо каза за тях президентът на не-страната поКрайна, дошъл на власт чрез въоръжен метеж и държавен преврат, пиетро порос:
"У нас работа будет - у них нет, у нас пенсии будут - у них нет, у нас забота о детях, пенсионерах будет - у них нет, у нас дети пойдут в школы и детские сады - у них они будут сидеть в подвалах. Потому что они ничего не умеют делать. Так и именно так мы выиграем эту войну"

https://youtu.be/2lKU6BWJrew

Къде бяха тези от "спасете децета"?! Или по-Крайна се намира на Марс?

12298

10

kamborev

07.03 2017 в 13:46

Каквото и да е, каквито и да са..децата са си деца. Не са виновни за нищо и не бива да понасят това!

11751

7

Big Smile

07.03 2017 в 13:19

Чрез трол Бълкански говори българското състрадание и гостоприемство. Коментарите му пък са пример българската интелигентност - не искаме такива хора в Европа. Прав ти път, приятелю - чакат те в Магадан.....