Синът на Кадафи Ханибал е в критично състояние

OFFNews 02 юли 2023 в 22:04 11285 0

Ханибал Кадафи през 2005 г.

Снимка Екранна снимка

Ханибал Кадафи през 2005 г.

Четвъртият син на покойния либийски лидер Муамар Кадафи - Ханибал Кадафи - е в критично състояние в болница, където беше прехвърлен от затвор в Ливан, съобщава Ройтерс, като цитира Al-Hadath.

Миналия месец Кадафи започна гладна стачка в знак на протест срещу задържането му от 2015 г. насам без проведен съдебен процес.

Цитирайки неназовани източници, Al-Hadath съобщава, че Кадафи е претърпял срив в нивото на кръвната си захар.

Срещу Кадафи е повдигнато обвинение в Ливан в укриване на информация за съдбата на имам Муса ал-Садр, ливански шиитски мюсюлмански духовник, изчезнал по време на пътуване до Либия през 1978 г.

Неговият баща Муамар Кадафи беше заловен и убит през 2011 г. Той има общо 10 деца, две от които са осиновени.

По време на десетилетията управление на Кадафи (1969–2011) се състоя продължителен и мъчителен процес срещу пет български медицински сестри и палестинско-български лекар, които бяха обвинени, че умишлено са заразили няколкостотин деца с вируса на ХИВ в детската болница "Ал-Фатих" в Бенгази. Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова и палестинският стажант-медик Ашраф Ахмад Джум‘а са арестувани арестувани през 1999 г. и впоследствие биват осъдени от няколко съдебни инстанции в Либия, но през 2007 г. с помощта на западни държави е постигнато споразумение за екстрадирането им в България.

Ханибал е роден през 1975 г. Той е бил служител на една от големите либийски компании за износ на петрол. Известен е с няколко инцидента в чужбина – нападение над италиански полицаи през 2001 година, шофиране в пияно състояние през 2004 година и побой над приятелката си в Париж през 2005. През 2008 г. е арестуван в Швейцария заради сбиване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки