Сиатъл премахва паметник на Ленин, дело на български скулптор

OFFNews 18 август 2017 в 11:11 5468 6

Кметът на американския град Сиатъл Ед Мъри се обяви за премахване на паметници на Ленин и на конфедералисти от Гражданската война, тъй като по думите му те символизират "исторически неправди" и идеологизират омразата, расизма и насилието.

Двата монумента се намират на терени, които са частна собственост. Въпреки това те са на публични и много посещавани места, затова градоначалникът смята, че е редно да бъдат премахнат.

"Не само че символизират исторически неправди, а и с присъствието си причиняват болка на онези, чиито семейства са засегнати от тези зверства", посочва кметът, цитиран от в. "Сиатъл таймс".

"Никога не трябва да забравяме историята си, но и не трябва да идеализираме фигури, които са извършили страшни зверства и са искали да разделят хората според това кои са и откъде идват", добавя Ед Мъри.

Паметникът на Ленин събра група протестиращи в сряда след кървавите събития в Шарлотсвил. Той често е обект на посегателство - боядисват ръката му с червена боя като символ на кръвта, с която е окървавена.

Статуята е дело на българския скулптор Емил Венков, който почина по-рано тази година. Тя била създадена, за да бъда поставена в СССР през 1988 г. Изработена е от бронз и тежи около 8 тона. След падането на режима статуята отпътувала за Чехословакия и била поставена в град Попрат, днес част от Словакия. Там била откупена от американец, който ипотекирал къщата си, за да плати транспорта на паметника до американския Северозапад. Цялата операция му струвала 40 000 долара. Новият собственик се казвал Луис Карпентър - строителен предприемач, който строял домове за словашките изселници в Сиатъл.

Днес статуята се намира в квартал Фримонт и е туристическа атракция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11841

5

трафоПОСТ

18.08 2017 в 16:18

Колко добре го е казал кметът на Сиатъл:

...те символизират "исторически неправди" и идеологизират омразата, расизма и насилието.

10564

3

ultra-73

18.08 2017 в 14:18

До каскетът upi # 01 - По твоята логика, нищо не пречи да курдисаме и един паметник на Фюрера, да речем малко по-в дясно от МОЧА, пак в Княжеската градина, А???

Фашизмът, комунизмът, робовладелството, както и съвременните религиозни утопии, чрез които се избиват невинни хора, ВИНАГИ СЛЕДВА ДА СЕ ОТХВЪРЛЯТ от нормалните и цивилизовани общества! Това, разбира се, не се отнася за четвъртити бетонни глави, закърмени с марксистко-ленински деривати и субстанции, още от юношеска възраст:)

21061

2

рамбо

18.08 2017 в 13:58

Да наемат Фандъчкова за кансултант, може и статуята на свободата да им помогне да демонтират

8000

1

upi

18.08 2017 в 12:54

Премахването на паметници по каквито и да било подбуди е характерно за индивиди с цивилизационното ниво на ИДИЛ.
Нека погледнем цитатите:
"... с присъствието си причиняват болка ..." ;) Нали за това ислямистите премахват паметници и ликове - това са идоли, които е невъзможно и нередно да бъдат оставени, да причиняват болка на всички вярващи ...

"Никога не трябва да забравяме историята си, но и не трябва да идеализираме фигури ..." Мдааа, нека унищожим всичко, което днес си мислим, че трябва или не трябва. Нещо повече - не е важно, дали всички мислят, че не трябва. Важно е аз акто кмет какво мисля ;) ... онези поне имат корана, на който да се опрат, а този премахва заради лично мнение, различно от това на огромната цивилизована част на съвремието. Това си е чист тероризъм, а защитниците на цивилизацията в случая, колкото и странно де е това, са куклуксклан ... иронично.
П.П. и "демократите" оплюват Тръмп за това, че не е застанал твърдо срещу защитниците на цивилизационните ценности.
 
X

Да помогнем на украинските деца!