Си Дзинпин ще си говори със Зеленски за първи път след началото на войната

Китайският президент отива в Москва още другата седмица, съобщава Ройтерс

OFFNews 13 март 2023 в 15:37 3226 2

Си и Зеленски
Президентите на Китай и Украйна.

Китайският лидер Си Дзинпин планира да разговаря с украинския президент Володимир Зеленски за първи път от началото на пълномащабната война, съобщава Уол Стрийт Джърнал, позовавайки се на свои източници.

Разговорът вероятно ще се проведе в онлайн формат. Той може да се състои след очакваното посещение на Дзинпин в Москва и срещата му с руския президент Владимир Путин.

В случай че такъв разговор наистина бъде проведен, това би била важна стъпка в опитите на Пекин да играе ролята на миротворец и посредник между Русия и Украйна.

Предишните стъпки на Пекин в тази посока бяха разглеждани от Запада със скептицизъм.

Си Дзинпин обмисля да посети и други европейски държави в рамките на пътуването си до Русия. Пълният маршрут засега не е определен. Това задгранично пътуване ще бъде първото на китайския президент, откакто той спечели безпрецедентен трети мандат като държавен глава на Китай.

Украинската страна все още не е коментирала възможността за среща между двамата лидери.

На пресконференция миналия месец, посветена на първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че планира да се срещне със Си, за да обсъди идеите на Китай за прекратяване на конфликта в Украйна. Той също така изрази надежда, че Пекин няма да доставя оръжия на Русия.

Няколко дни по-късно китайското външно министерство заяви, че приветства диалога с Украйна. Министерството не даде конкретен отговор относно възможността за среща между Зеленски и Дзинпин.

Преди това правителствени служители и самият президент неведнъж изразяваха желанието на Зеленски за разговори на четири очи с китайския лидер. Такива обаче така и не се състояха през първата годината на пълномащабна война. В същото време Си поддържаше активна комуникация с руския диктатор.

На 30 януари руските медии съобщиха, че Путин е поканил китайския президент да посети страната през пролетта. Впоследствие Wall Street Journal информира, че посещението в Москва може да се състои през април или началото на май. Днес обаче Ройтерс цитира свои източници, според които китайският президент ще замине за Русия много по-рано от очакваното, още следващата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1100

2

qwertz

13.03 2023 в 19:19

"Меморандумът от Будапеща за гаранции за сигурност включва три по същество идентични политически споразумения, подписани на конференцията на ОССЕ в Будапеща, Унгария, на 5 декември 1994 г., за предоставяне на гаранции за сигурност от подписалите го страни във връзка с присъединяването на Беларус, Казахстан и Украйна към Договора за неотбрана -Разпространение на ядрени оръжия (ДНЯО). Трите меморандума първоначално бяха подписани от три ядрени сили: Руската федерация, Обединеното кралство и Съединените щати. КИТАЙ и Франция дадоха малко по-слаби индивидуални гаранции в отделни документи."

Боклук китайски. Даже и споразуменията/договорите им са ментета!

345

1

Джендо Джедев

13.03 2023 в 17:52

Ако ще се опитва да му пробута ония 10-ина точки бошлафове дето им се смя цял свят, по-добре да си спести времето. Номерът му няма да мине!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews