Секретни документи разкриват, как Ислямска държава вербува джихадисти

OFFNews 10 март 2016 в 14:25 4051 0

Серия от изтекли документи, разкрива детайли свързани с подбора на чуждестранни бойци, включително произход, предишен опит във воденето на джихад и кръвна група, съобщава CNN.

Документите са изключително детайлни. Горният десен ъгъл е подпечатан със знамето на групировката, а в ляво е поставен този, който разрешава пребиваването на лицето на територията на Ислямска държава. Текстът в документите е напечатан и прилежно подреден, а в долната част на всяка страница е поставен печат гласящ "лично".

В документите са включени 23 въпроса към новопостъпващите бойци, които дават обстойна представа за психическото състояние на джихадистите.

В един от въпросниците австралийски боец казва, че е склонен да бъде самоубийствен атентатор, но късогледството му може да се окаже пречка. Той също обяснява, че не може да управлява автомобил с ръчна трансмисия.

Друг джихадист е вписал, че иска да умре по най-бързия възможен начин и моли да му бъде възложена самоубийствена задача веднага, заради мигрени които получава постоянно вследствие на заседнал шрапнел.

В документите се твърди, че Ислямска държава вербува бойци от редица държави, включително Сирия, Ирак, Тунис, Либия, Франция и Германия.

Първоначално документите равняващи се на 1736 страници бяха публикувани в сирийски опозиционен вестник, като от медията твърдят, че са ги получили от дезертьор на Ислямска държава.

Същевременно германските разузнавателни служби оповестиха, че разполагат с тях, но не дадоха подробности как са се сдобили с документите.

Счита се, че са от граничен пункт в Сирия. Списъкът от 23 въпроса към желаещите да станат бойци включва обичайните за работно интервю запитвания, но и някои специфични неща, необходими за дейността на организацията.

В единия от тях кандидатите са питани за "ниво на подчинение", докато друг се интересува за предпочитанията им дали да бъдат самоубийствени атентатори, или редови бойци.

Повечето от вписаните дати са от 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша