Съветът на Европа притиска Сърбия да признае клането в Сребреница за геноцид

ОFFNews 16 май 2017 в 11:26 3596 1

Сърбия трябва официално да признае клането в Сребреница за геноцид, настоява Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността (ЕКРН) към Съвета на Европа. 

В доклад, посветен на проблеми с речта на омразата в западната ни съседка, антидискриминационната комисия отбелязва, че Сърбия трябва да се бори с разпространяващия се сред футболните фенове расизъм, да защитава ромите и гей общността, както и да засили осъждането на военни престъпления. 

Във връзка с последната точка ЕКРН отбелязва като положителни фактите, че сръбските радио и телевизия са признали пропагандната си роля през 90-те, както и че парламентът и президентството са поднесли извинения за избиването на над 8000 босненски мюсюлмани от Сребреница през юли 1995 г..

Въпреки това комисията настоява случилото се да бъде официално признато като геноцид, което досега не се е случило. 

"Политическите лидери трябва официално да признаят, че извършеното в Сребреница клане представлява геноцид", каза председателят на ЕКРН Кристиан Ахлунд.  

По думите му това, наред с прозрачно разследване на всички случаи на насилие, е необходимо не само за осигуряване на спокойния живот на различните етнически общности, но и за избягване на нова вълна от престъпления на омразата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews