САЩ внесе проекторезолюция в ООН, призовава за ''незабавно прекратяване на огъня'' в Газа

OFFNews 06 март 2024 в 19:34 1372 0

Снимка GettyImages

Съединените щати внесоха в Съвета за сигурност на ООН изменена проекторезолюция, в която призовават за "незабавно прекратяване на огъня" в Ивицата Газа. Това се случва след месеци на спорове, предаде ДПА. 

Проекторезолюцията призовава за "споразумение за незабавно прекратяване на огъня за около шест седмици в Газа, заедно с освобождаването на всички заложници, веднага щом страните постигнат съгласие".

Формулировката отразява коментарите, направени от вицепрезидента на Съединените щати Камала Харис през уикенда, когато тя призова за "незабавно прекратяване на огъня поне през следващите шест седмици - поради огромния мащаб на страданията в Газа".

От началото на конфликта Вашингтон, най-близкият съюзник на Израел, се противопоставяше на термина "прекратяване на огъня" и на три пъти наложи вето на резолюции в Съвета за сигурност, ръководния орган на ООН.

Въпреки това - с оглед на нарастващия брой цивилни жертви и заплахата от масов глад в Газа - САЩ засилиха натиска върху Израел.

Останалите страни членки на Съвета за сигурност могат да предложат промени в проекторезолюцията. Не е ясно обаче кога и дали ще се проведе гласуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки