САЩ повдигна обвинения срещу американци и руснаци, работили в полза на Москва

OFFNews 19 април 2023 в 07:26 2471 2

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд

Снимка АП

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че е повдигнало нови обвинения срещу четирима американци и трима руснаци, за които се твърди, че са работили в полза на Москва, за да проведат многогодишна злонамерена кампания за оказване на чуждо влияние в САЩ, предаде Ройтерс.

Ведомството съобщи вчера, че е повдигнало нови обвинения срещу московчанина Александър Викторович Йонов и е добавило към обвиняемите по делото офицерите от руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Алексей Борисович Суходолов и Егор Сергеевич Попов.

През юли 2022 г. срещу Йонов бяха повдигнати обвинения, че е организирал кампания за оказване на влияние върху изборите, за която използвал политически групи във Флорида, Джорджия и Калифорния. Американското правосъдно министерство твърди, че той е имал за цел "да създаде впечатление, че американската общественост подкрепя анексирането на територии в Украйна". На свой ред Йонов определи обвиненията срещу него като "безсмислици".

Обвинения са били повдигнати и срещу четирима жители на Флорида, участвали в няколко политически групи, включително Африканската народна социалистическа партия, съобщи министерството. То добави, че се предполага, че Йонов ги е вербувал, "за да участват в кампанията за оказване на влияние и да действат като агенти на Русия в САЩ".

Освен това, в отделен случай във Вашингтон, руската гражданка Наталия Бурлинова е била обвинена, че "е влязла в заговор с офицер от ФСС да действа като нелегален агент на Русия в САЩ", се казва в изявление на министерството на правосъдието. Ведомството твърди, че Бурлинова се е опитала да вербува академици и изследователи от САЩ, които да пътуват до Русия по финансирана от Москва програма, "посветена на популяризирането на руските национални интереси".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

2

AntiZ

19.04 2023 в 08:04

Точно такива закони и санкции трябва да започнат да се прилагат и при нас. Всичко путинифилско да бъде преследвано с най-голяма строгост. Особено тези от обществено значение: телевизии, сайтове, Фейсбук. Ползват американски технологии (смартфони, компютри, интернет) за да помагат на кремълските червеи и да мътят и без това размътените чутори на средностатистическия българин.

870

1

Constanza

19.04 2023 в 07:48

Добре че на последните избори не спечелиха републиканците, иначе цялата помощ, която сега предоставиха на Украйна, можеше да замине за Русия.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки