Салман Абеди смятал британците за безверници, несправедливи към арабите

OFFNews 26 май 2017 в 10:19 5913 0

Салман Абеди

Атентаторът от Манчестър Салман Абеди се радикализирал, след като видял как намушкват негов приятел миналата година. Това твърди в интервю за Асошиейтед прес роднина на 22-годишния мъж. 

По думите ѝ той се оплаквал, че се отнасят зле към него във Великобритания и бил гневен за липсата на реакция след смъртта на приятеля му, което според него било, защото е мюсюлманин. 

Абеди е роден във Великобритания в семейство на либийци. Той смятал, че британците са "безверници", които са "несправедливи към арабите", твърди роднината му.

Тя твърди, че го познавала като "добро дете". По думите ѝ той не е поддържал връзка с "Ислямска държава" или други радикални групировки.

В същото време говорител на силите за борба с тероризма на Либия каза, цитиран от БТА, че Салман Абеди е разговарял по телефона с майка си няколко часа преди атентата. 

Майката на Салман Абеди и трима от неговите братя и сестри в Либия бяха разпитани след нападението. По време на разпита майката е казала, че синът й напуснал Либия и отпътувал за Англия четири дни преди атентата.

В деня на атаката той й се обадил по телефона и й казал: "Прости ми!", заяви говорителят на либийските сили за борба с тероризма Ахмед бин Салем.

По думите му той се е сбогувал с нея. 

По-малкият брат на Салман - Хашем Абеди, и баща им Рамадан Абеди, бяха арестувани в Либия. 

Британската полиция продължава да провежда обиски във връзка с разследването на атентата, при който загинаха 22 души, а над 100 бяха ранени.

По време на обиск в град Уигън полицията е попаднала на потенциално подозрителни предмети и е евакуирала няколко къщи в района като предохранителна мярка. На мястото е бил повикан и сапьорски отряд. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша