Руските космонавти пристигнаха на МКС в цветовете на украинското знаме (видео)

Таня Николова 19 март 2022 в 15:19 17759 6

Трима руски космонавти пристигнаха на Международната космическа станция (МКС) в петък вечерта, облечени в жълти скафандри на сини ленти. Това са цветовете на украинското знаме, отбелязаха веднага световните медии.

Много коментатори видяха в това намек за отношението на космонавтите към актуалните събития. Самите космонавти обаче не са направили никакво изявление по темата.

Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков от Роскосмос са първите руснаци, които пристигат на космическата станция след повече от три седмици руска инвазия в Украйна.

По време на видеовръзката със Земята Олег Артемиев е попитан защо са облечени в жълти скафандри.

"Всеки екипаж сам си избира костюми, гащеризони. Така че те (космонавтите на МКС - б.р.) нямат едни и същи. Сега е наш ред. Всъщност имахме натрупан много жълт материал. Трябваше да го използваме. Затова трябваше да носим жълти гащеризони", пошегува се Арметиев.

Заради войната в Украйна Европейската космическа агенция преустанови мисията си ExoMars, съвместна програма с Роскосмос. Но програмата за Международната космическа станция (МКС) продължава. МКС се поддържа от Европейската космическа агенция, Роскосмос и Космическата агенция на САЩ, припомня Би Би Си.

По-късно в канала на „Роскосмос“ е Телеграм бе публикувано по-дълго изявление на Артемиев:

„Дрехите за всеки член на екипажа на "Союз" се шият индивидуално около шест месеца преди самия полет в Института по биомедицински проблеми на Руската академия на науките. Предлагат ни се много цветове и ние вече избираме този, който ни харесва. Тъй като нашият полет е тясно свързан с МГТУ (Московския технически университет, б.р)., кръстен на Бауман, решихме да вземем цветовата схема на нашата Алма матер.

При предишните полети имах гащеризони в жълт, бял и син цвят.

Не търсете тайни знаци и символи в униформите ни. Цветът е просто цвят. Това няма нищо общо с Украйна. В противен случай ще трябва да признаем, че жълтото слънце на синьото небе е негова собственост. Тези дни, въпреки че сме в космоса, ние сме заедно с нашия президент и народ!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20

6

Пълни глупости.

22548

5

dolivo

19.03 2022 в 20:02

имат бизнес и не искат да им пречат, затова може и да са се облекли. да се карат ли иначе? лицемерие си е...

алтернативата е, че всичките са поддръжници на Украйна, което полит-офицера в Роскосмос нямаше да го остави. Тъй че най вероятно е фасада да си свършат работата.

-1200

4

Vas_sashk

19.03 2022 в 19:45

Ще кацнат в комсодрума в Гулаг

75

3

230 млрд баксов

19.03 2022 в 16:19

Боже, накъде отива тоя свят?!
Вчера антивоенен плакат по телевизора, днес космонавтите с украинско знаме а утре, както е тръгнало на някой може да му хрумне, че фюрера вече е излишен и да му тегли куршума.
Накъде отива тоя свят?!?

2550

2

alfakentavur

19.03 2022 в 16:07

Що? Путин ли им е наредил да се облекат така? Както са нареждали на държавни служители задължително да ходят на Лужники за Хитлеровото му изпълнение.

2210

1

fishcake1

19.03 2022 в 15:50

Сега боговете, които мразят всички руснаци заради Путин, се чудят как да реагират.
 
X

Да помогнем на украинските деца!