Руският шпионин и неговата дъщеря са отровени с нервнопаралитично вещество

OFFNews 07 март 2018 в 20:33 8893 2

Снимка wikimedia

Бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия, които бяха открити в критично състояние в английския град Солсбъри, са отровени с вещество с нервнопаралитично действие.

Директорът на контратерористичното подразделение на Скотланд ярд Марк Роули заяви, че британските власти знаят с кое точно вещество са отровени двамата, но няма да дадат повече подробности, за да не попречат на разследването.

Скрипал и дъщеря му Юлия са станали обект на умишлен опит за убийство. Нападението е било насочено специално срещу тях, подчерта Роули.

Роули съобщи също, че е пострадал и един от полицаите, който е бил сред първите, пристигнали на мястото на инцидента. Той е в болница в тежко състояние.

По информация на британските медии, Скрипал и дъщеря му са отровени с много рядко вещество, което се произвежда в едва няколко лаборатории по света.

Както уточнява руската служба на Би Би Си, най-известните отровни вещества с нервнопаралитично действие са токсин VX и газ зарин, които ООН приема за "химически оръжия за масово поразяване".

66-годишният Скрипал и 33-годишната Юлия бяха открити в безсъзнание в неделя, без видими рани, на пейка в търговски център в Солсбъри. Двамата са в болница в критично състояние.

През 2006 г. бившият полковник от ГРУ беше осъден на 13 години затвор за държавна измяна, защото от 1995 г. продавал информация на британското разузнаване.

През 2010 г. той беше включен в размяна на шпиони между Москва, Лондон и Вашингтон и се установи във Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

08.03 2018 в 07:08

Млъкни бе, те имат доказателства!
Под пейката са намерени командировъчното на някой си п-пк Путин, В.В., и заповед за убийството на въпросното лице, както и фуражка, с букви Шой..., после не се чете, надраскани с химикалка.