Руски военкор: За ВСУ България размрази завод за производство на 122-мм снаряди

OFFNews 27 февруари 2023 в 13:55 53336 8

снаряд
Телеграм каналът на руския военен кореспондент Поддубний Z/O/V съобщава, че България е увеличила производството на боеприпаси за нуждите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) като е разконсервирала производствени мощности в Костенец.

Телеграм каналът на руския военен кореспондент Поддубний Z/O/V съобщава, че България е увеличила производството на боеприпаси за нуждите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) като е разконсервирала производствени мощности в Костенец.

Става дума за 122-милиметрови снаряди.

Възстановяването на спрения отдавна военен завод се е случило в рамките на програма на страните от НАТО за осигуряване на ВСУ с достатъчно боеприпаси от съветски образци, уточнява  Поддубний Z/O/V.

Преди три дни за възстановеното производство на 122-милиметрови изстрели в Костенец, писа и Ню Йорк Таймс. 

Реномираното издание съобщава, че заводът е спрял производството им през далечната 1988 г., когато е ясно, че приближава краят на Студената война.

"Инвазията на Русия в Украйна превърна оръжията и боеприпасите от съветските времена в критично важни материали, докато Западът се опитва да достави на Украйна мунициите, от които се нуждае, за да спре нападението на Москва. И така през януари, 35 години след като последните 122-милиметрови снаряди напускат завода в „Терем“, компанията възобнови производството", пише Ню Йорк Таймс, уточнявайки, че малките градове в България, в които до голяма степен населението е проруски настроено, само на пръв поглед изглеждат като стълбове на отбраната на Украйна.

Всъщност още на 19-и януари военният министър Димитър Стоянов обяви, че в Костенец се открива "нов цех за производство на военна продукция, която е особено търсена".

„Това ще даде тласък на развитието на „ТЕРЕМ-Цар Самуил“ ЕООД и на групата „ТЕРЕМ – Холдинг“ ЕАД, но още по-важно е, че се откриват работни места“, отбеляза той. Според Стоянов с откриването на нови производствени мощности на територията на държавното дружество, то може да стане най-голямото предприятие в региона.

Управителят на „ТЕРЕМ-Цар Самуил“ Иван Стоянов също посочи, че "търсенето на подобна военна продукция е голямо, а дружеството има сключени договори, които изпълнява и продължава да разширява и модернизира производството си, а работните заплати се увеличават".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

8

хr4

27.02 2023 в 19:17

За първи и сигурно последен път в живота си съм доволен, че имахме корумпиран министър в лицето на др.***нела... Най-важното е, че към Украйна пътуват снаряди! Колкото по-бързо рухне Кочината(благодарение в т.ч. и на другарите нац. предатели), толкова по-добре.

2051

7

Propaganda

27.02 2023 в 19:14

На България й стига тази награда, че родни снаряди трепят раССки псета!

Нека процент от спечелените милиони да бъдат пренасочени към хум. помощ за Украйна!

Така или иначе след победата на Украйна, на практика няма да има вече голям потребител на съвецко желязо в ЕС и тези мощности завинаги ще останат изоставени.

2550

6

alfakentavur

27.02 2023 в 17:04

Вероятно добри мерки доколкото рашистки агенти не са взривили (отново) някой цех.

625

5

1215

27.02 2023 в 16:58

Много съм любопитен какви мерки за охрана на всички заводи са взети през последната една година.

924

4

Diogen

27.02 2023 в 15:42

не става дума единствено за подкрепата на Украйна във войната с орките. Въпросът опира в чисто прагматичен подход към търговията с боеприпаси и оръжия. Ясно е, че заклетите русофили с примитите си мозъци не могат да се променят. Предателят на национални интереси Радев говори за разбиране и неразбиране на "военното дело". Е, хайде сега кажете като е такъв експерт, защо този боклук саботира превъоръжаването на Българската армия? Подривната му дейност срещу въоръжените сили трябва да доведе до неговото разследване, импийчмънт и подвеждане под съдебна отговорност. Каскетът да не се занимава с кокошкарите, а да подхване големите престъпници като Радев, Донев, Стоянов и т.н. България можеше да се отърве от ръждясалите съветски железа и да получи по-модерни оръжия. Тази шайка путлеристи осуети това.

1000

3

bucher

27.02 2023 в 15:12

Тая съветско-рашистка пацифистка колко захлеби , докато беше министър ... още не може да изкалкулира.

1935

2

Муню

27.02 2023 в 14:38

Е то нали са снаряди, за тях нищо не е казала :)
В крайна сметка е госпожа лъжа.

2550

1

alfakentavur

27.02 2023 в 14:02

Сигурно с подписа на Корнелия "Ако и един патрон замине за Украйна" Нинова :)
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки