Русия с изявление за случаите, в които може да прибегне до ядрено оръжие

OFFNews 02 ноември 2022 в 21:11 8968 5

Путин

Снимка БТА/АП

Руският президент Владимир Путин

Русия публикува изявление за случаите, в които може да прибегне до използването на ядрено оръжие. Текстът, озаглавен "Изявление на Руската федерация за предотвратяване на ядрена война", е публикуван в сайта на руското Министерство на външните работи. 

В него от Москва посочват, че "реакция с използване на ядрено оръжие хипотетично е разрешена от Русия само в отговор на агресия, извършена с използване на оръжия за масово поразяване или агресия с използване на конвенционални оръжия, когато е застрашено самото съществуване на държавата". 

На фона на съобщенията в световните медии за засилване на руската ядрена заплаха, руското външно министерство призова световната общност да предотврати ядрена война.

В изявлението се допълва, че Москва е за гарантиране на глобалната стратегическа сигурност и моли страните от "ядрената петорка" да не насърчават провокации с използване на оръжия за масово поразяване.

"В настоящата ситуация, станала резултат от безотговорни действия, насочени към подкопаване на нашата национална сигурност, приоритетна задача е да се предотврати всеки военен сблъсък на ядрени сили", се казва в изявлението. 

Ето и пълния текст на изявлението, публикувано в сайта на руското Министерство на външните работи: 

Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и една от ядрените сили, в съответствие с Договора за неразпространение на ядрените оръжия, Руската федерация носи специална отговорност по въпросите на укрепването на международната сигурност и стратегическата стабилност.

При осъществяването на своята политика в областта на ядреното възпиране Русия стриктно и последователно се ръководи от постулата за недопустимост на ядрена война, в която не може да има победители и която никога не трябва да се разгръща. Руските доктринални насоки в тази област са изключително ясно очертани, имат чисто отбранителен характер и не допускат разширително тълкуване. Реакция с използване на ядрено оръжие хипотетично е разрешена от Русия само в отговор на агресия, извършена с използване на ОМУ (оръжия за масово поразяване - бел. ред.), или агресия с използване на конвенционални оръжия, когато е застрашено самото съществуване на държавата.

Русия изхожда от неизменното значение на съществуващите споразумения и договорености в областта на намаляването и ограничаването на ядрените оръжия, намаляването на стратегическите рискове и заплахата от международни инциденти и конфликти, изпълнени с ескалация до ядрено ниво.

Ние напълно потвърждаваме нашия ангажимент към съвместното изявление на лидерите на петте ядрени държави за предотвратяване на ядрена война и предотвратяване на надпревара във въоръжаването от 3 януари 2022 г. Твърдо вярваме, че в настоящата трудна и турбулентна ситуация, което се превърна в резултат на безотговорни и безсрамни действия, насочени към подкопаване на нашата национална сигурност, първият приоритет е предотвратяването на всеки военен сблъсък на ядрени сили.

Призоваваме останалите страни от ядрената петорка да демонстрират на практика готовността си да работят за решаването на тази приоритетна задача и да се откажат от опасните опити за накърняване на жизнените интереси на другата страна, балансирайки на ръба на пряк въоръжен конфликт и насърчавайки провокации с ОМУ, което може да доведе до катастрофални последици.

Русия продължава да се застъпва за формирането на обновена, по-стабилна архитектура на международната сигурност, основана на осигуряване на предвидимост и глобална стратегическа стабилност, както и на спазване на принципите на равенство, неделима сигурност и взаимно зачитане на основните интереси на страните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

5

Johnny B Goode

03.11 2022 в 05:45

Сашке, разбра ли, че любимият ти Боко иска да дава оръжие на омразната ти Украйна да се бие с любимия ти Путлер?
И кво ша праим сига?
На кой Господ ще се кланяме?

8053

3

DARTH VADER

02.11 2022 в 21:33

ВСИЧКИТЕ ИМ ПРИКАЗКИ И ИЗЯВЛЕНИЯ СА ЕДИН ГОЛЯМ КАМУФЛАЖ...

НА РУСНАЦИТЕ НЕ БИВА ДА СЕ ВЯРВА-ТЕ ЛЪЖАТ ВИНАГИ И ПРИ ВСЯКА ВЪЗМОЖНОСТ

345

2

Джендо Джедев

02.11 2022 в 21:33

Кой ли им вярва вече на тия...

-1650

1

ob1

02.11 2022 в 21:25

Ми то много неща не са им разрешени по законите, но са факт. Примерно войната с Украйна (путьо трябваше да търка вече наровете) или пък вагнеровците. Шиб@ният орк не е казал и една дума истина от как се помни.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки