Русия обвини САЩ, че са репетирали ядрен удар срещу нея тази седмица

OFFNews 23 ноември 2021 в 20:55 2910 0

Снимка wikimedia

Министерство на отбраната на Русия

Руското министерство на отбраната твърди, че този месец американски бомбардировачи са репетирали ядрен удар срещу Русия от две различни посоки.

Според Москва самолетите са се доближили на 20 километра от руската граница, предаде БТА.

Обвинението беше отправено в момент на засилено напрежение между Русия и САЩ заради Украйна. Американски служители изразяват тревога пред Ройтерс, че Русия може да нападне своята съседка, а Москва казва, че това не е вярно, като на свой ред обвинява САЩ, НАТО и Украйна в провокативно и безотговорно поведение.

По-рано днес ръководителите на генералните щабове на руските и американските въоръжени сили Валерий Герасимов и Марк Мили проведоха телефонен разговор.

А министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви във видеоконферентна връзка със своя китайски колега, че Москва е забелязала значително засилване на активността на американски стратегически бомбардировачи, които - по думите му - са извършили 30 полета близо до Русия този месец. Той твърди, че това е 2,5 пъти повече, отколкото през същия период на миналата година.

Според него САЩ са извършили симулация на ядрен удар срещу Русия този месец.

"Министърът на отбраната подчерта, че при военните учения "Глоубъл тъндър" 10 американски стратегически бомбардировача са репетирали изстрелване на ядрени оръжия срещу Русия от източна и западна посока", заяви руското министерство, цитирайки Шойгу.

"Минималната близост до нашата държавна граница е била 20 километра" - твърди той.

Шойгу каза още, че полетите на американски бомбардировачи близо до източните граници на Русия са били заплаха и за Китай.

"На този фон руско-китайската координация се превръща в стабилизиращ фактор в световен план", коментира руският министър на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови