Русия наложи санкции на 9 американци, сред тях е и Джон Маккейн

OFFNews 20 март 2014 в 18:42 12570 32

Снимка sxc.hu

Руското външно министерство днес реагира на новия американски списък от санкции, като представи ответен списък, в който бяха включени американски граждани. Това съобщава радио Голос России.

В заявлението на ведомството се посочва:

„Ние нееднократно предупреждавахме, че използването на санкциониращи инструменти е нож с две остриета и като бумеранг ще удари по самите САЩ. Въпреки това американската страна, изглежда, продължава сляпо да вярва в действеността на подобни методи, взети от арсенала на миналото, и не иска да признава очевидното: жителите на Крим по демократичен път в пълно съответствие на международното право и Устава на ООН гласуваха за съединяването с Русия, която уважава и приема този избор ”.

Ето и пълният списък с имената на американци, на които Русия налага санции:

1. Каралайн Аткинсън -  заместник на съветника на американския президент по национална сигурност
2. Даниел Пфайфър - съветник на американския президент
3. Бенджамин Роде - съветник на американския президент
4. Гари Рид - сенатор
5. Джон Байнер - председател на Палатата на представителите на Конгреса 
6. Робърт Менендес - председател на сенатския комитет по външна политика 
7. Мери Ландрю - сенатор
8. Джон Маккейн - сенатор
9. Даниел Коутс - сенатор

По-рано днес американският президент Барак Обама обяви, че САЩ въвеждат нови санкции против Русия заради политическия курс на Москва спрямо Киев.

Новите мерки се предприемат против 20 „високопоставени длъжностни лица на Русия” и други подкрепящи действията на руското правителство по отношение на Украйна.

В списъка със санкции са включени Сергей Иванов, един от най-близките сътрудници на Путин и ръководител на неговата администрация, и двама приятели на руския президент от детинство, станали мултимилиардери по време на неговото управление, пише АП.

В него попадат още председателят на Държавната дума Сергей Наришкин и началникът на Главното разузнавателно управление на ГЩ на въоръжените сили Игор Сергун.

В „черния списък” е внесена също така и една руска банка - доларовите операции на банка "Росия" ще бъдат блокирани. Частната банка е собственост на Юрий Ковалчук, за когото се смята, че е банкерът на Путин, отбелязва АП.

Обама е подписал нов указ, който позволява на американската администрация да използва санкции срещу „ключови сектори на руската икономика”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки