Русия гради 30 села за 3 хиляди семейства от Африка

OFFNews 09 август 2023 в 14:20 10397 5

Снимка Пресслужба на Африканския международен конгрес

Полагането на първия камък на афроселото в Тверска област, където има сериозни демографски проблеми.

Русия ще изгради 30 „афросела“ – селища за емигранти от Африка. Новината съобщи ректорът на Евразийския международен университет и генерален представител на Африканския международен конгрес в Руската федерация Константин Клименко, на церемония по полагането на първия камък на „афродеревнята“ в Тверска област.

Идеята е различна от предишното хрумване на руски политици да вкарат в страната тъмнокожи бъдещи руснаци.

„Планираме да създадем 30 колонии в Русия за африканери (бури), които са решили да емигрират от Африка в Русия. Това са европейски фермери, заселили се на африканския континент преди много години“, уточни Клименко, цитиран от „Российская газета“. През последните години бурите в Република Южна Африка имат проблеми с местните тъмнокожи националисти, придружавани със заплахи за насилие и конфискация на фермите, което кара мнозина от тях да мислят за емиграция.
„Афроселото“ ще бъде оборудвано с необходимата инженерна инфраструктура за подпомагане на селското стопанство като отглеждане на картофи и отглеждане на крави. Пилотният проект започва от Московска и Тверска области. Впоследствие той ще бъде разширен в други региони на Русия с участието на Африканския международен конгрес и неговите партньори, които ще осигурят на заселниците атрактивни условия.

Основната цел на програмата е да засели около 3000 глави на африканерски семейства и после на самите семейства в Русия в рамките на 5 години. За успешната адаптация на емигрантите от 1 септември ще започне да работи образователна програма за изучаване на руски език, предоставена от Евразийския международен университет. Около 200 души ще преминат онлайн курсове за изучаване на руски език.

Проектът предполага, че африканските заселници също ще станат микроинвеститори в Русия. Те ще строят собствени къщи, ще управляват малък бизнес, детски градини и медицински центрове.

След Гражданската война в Русия и през 20-те и 30-те години на миналия век СССР привлича десетки хиляди революционери, привлечени от пропагандата за съветския модел на обществото и голямата част от тях намира смъртта си като врагове на народа по време на сталинските репресии.

От началото на войната в Украйна Русия е увеличила активността си в Африка, а водачите на хунтата, извършила преврат в Нигер не крият симпатиите си към Русия. Един от лидерите на превратаджиите, Фасо Ибрахим Траоре в изказване след метежа, при който беше свален законния президент на страната обяви, че „светът е забравил за това, че ключовата роля в победата над нацизма я изиграха Русия и Африка“. По този повод дори руснаци се шегуват „помня дядо винаги е разказвал, че, ако не бяха неговите другари от Сенегал и Мали, нямаше да удържат Сталинград“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

500

6

eggressive

10.08 2023 в 02:26

Явно работата в ЮАР е зле след като са готови да бягат в Русия.

22548

5

dolivo

09.08 2023 в 19:03

А те искат ли, не разбрах?

А знаят ли , че трябва първо през армията да минат, изненадаааа !

645

4

wakeup

09.08 2023 в 19:02

Вулгарен боклук

12062

3

Pongo76

09.08 2023 в 17:02

рушия да изгради и бункоджуджа - бункери за ботоксови джуджета, където те да се крият при най-малката опасност за живота им.

1065

2

Moholovka

09.08 2023 в 16:36

Тези фермери са потомствени Нидерландци, съмнявам се да решат точно в рашастан да емигрират.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки