Румънско село на война срещу сондите за шистов газ на „Шеврон“

07 декември 2013 в 17:46 3760 8

Протест срещу добива на шистов газ
Протест срещу добива на шистов газ

Стотици румънци излязоха на поредна демонстрация срещу проекта на американската компания „Шеврон” за проучвания за шистов газ в село Пунгещи, предаде Франс прес.

В началото на седмицата „Шеврон” поднови работа в Пунгещи след силова намеса на румънската жандармерия срещу селяните, които от месец и половина протестират срещу добива чрез спорния метод хидрофракинг.

Днес жителите на Пунгещи, към които се присъединиха активисти-противници на шистовия газ, успяха да пробият през загражденията на жандармерията и за кратко да проникнат на терена, където „Шеврон” започна да копае кладенец.

„Шеврон, върви си у дома!" и „Аз съм срещу шистовия газ!", гласят лозунгите и плакатите, размахвани от протестиращите.

„Искаме „Шеврон” да напусне страната, искаме нашата земя да не бъде замърсена от търсенето и извличането на шистов газ чрез хидравличен фракинг", заяви един от протестиращите - 33-годишният Адриан Пана.

Пунгещи е в североизточна Румъния, където „Шеврон“ получи три разрешения от румънското правителство за проучване и експлоатация на находища на шистов газ. Местните хора се опасяват от последиците за околната среда от фракинга. Методът, популярен в САЩ, бе забранен във Франция и в България заради вредните последици за околната среда.

Демонстрантите също така поискаха оставката на премиера Виктор Понта. Докато беше в опозиция, Понта беше срещу шистовия газ, но впоследствие стана пламенен поддръжник на този енергиен източник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки