Румънски евродепутат: Ако Бог не ни беше поставил до руснаците, щяхме да сме сред първите три икономики в ЕС

OFFNews 13 декември 2023 в 18:33 7748 2

Богдан

Снимка Gigi24

Рареш Богдан

Ако Бог не ни беше поставил на устието на Дунава, там, където се пресичат имперските интереси, до руснаците, по пътя на плановете на Сталин, днес щяхме да сме сред първите три икономики в Европейския съюз. Бяхме между Първата и Втората световна война, когато много от вас ни даваха пример за функционална, модернизирана държава със забележителна икономика. Имаме огромни ресурси: злато, уран, мед и много петрол и особено газ, достатъчно, за да снабдим половината от Европейския съюз. Богдан Рареш.

Това каза румънският евродепутат Рареш Богдан на пленарната сесия на Европейския парламент. Той се обяви за пълна интеграция на Румъния в Шенгенското пространство през 2024 г. 

"Румънците са европейски граждани по заслуги, не от днес или вчера. Не се примиряваме с половинчати мерки. Търпението ни има граница и тя е достигната. Ние не сме второразрядна страна, не сме бедният роднина на Европа", бе категоричен Богдан, цитиран от Диджи24, Нюз.ро и БТА.

Рареш Богдан допълни, че Румъния е силно засегната икономически, загубила е повече от 1,5% от БВП, а екстремизмът набира скорост.

"Затова румънците очакват всички държави от ЕС да окажат натиск върху Австрия да приеме пълната интеграция на Румъния в Шенгенското пространство по въздух, суша, железопътен и речно-морски транспорт. Не като услуга! Това е наше право. Може да бъде точно по модела на Гърция и Исландия, други две държави, разположени на границите на Европа", смята евродепутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

14.12 2023 в 07:52

Виж Израел, в пустинята оазис правят

Бачка се яко

Стига е мрънкал, ами да потегля да проповядва по територията, да обединява хора и мобилизира в посока развитие

12407

1

Bad Horse

13.12 2023 в 21:23

Има истина в думите му. Чак трети не знам, но в десятката.

Най-прецакания народ на света са арменците. Те пък с какви съседи са се пръкнали! Планини без ресурси и без море...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика