Ройтерс: Путин постигна целите си в Сирия

OFFNews 29 декември 2015 в 06:42 4195 5

Путин

Снимка Архив

Президентът Владимир Путин е постигнали целите на военната си намеса в Сирия, започнала на 30 септември т.г., смятат служители от Пентагона.

Три месеца след началото на военната намеса в Сирия руският президент Путин е постигнал целта си да стабилизира на правителството на Башар Асад и тъй като разходите са относително ниски, може да поддържа военните операции на настоящото ниво в продължение на години, заявяват официални лица от Пентагона. Това съобщава агенция Ройтерс, цитирана от vesti.bg.

Оценката на хора във военното министерства идва на фона на публичните твърдения на президента на САЩ Барак Обама, че Путин е предприел една зле замислена мисия в подкрепа на Асад, която най-вероятно ще се провали.

„Мисля, че е безспорно, че режимът на Асад, с руска военна подкрепа, е в по-безопасна позиция, отколкото беше преди”, заявява високопоставен представител на Пентагона, пожелал анонимност.

Пет други американски официални лица, интервюирани от Ройтерс са съгласни, че руската мисия е успешна досега и разходите за нея са относително ниски.

Русия понесе минимални жертви и въпреки вътрешните й финансови проблеми, с лекота покрива разходите по операцията в Сирия, които според анализатори възлизат на 1-2 млрд. долара за година и са малка част от редовния бюджет на руското министерство на отбраната, възлизащ на 54 млрд. долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови