Рим е готов да изпрати войски в миротворческа мисия, ако има палестинска държава

OFFNews 16 април 2024 в 15:13 1029 0

Таяни

Снимка ЕПА/БГНЕС

Антонио Таяни

Италия ще бъде готова да изпрати войски като част от миротворческа мисия с други държави, ако бъде създадена международно призната палестинска държава, заяви италианският вицепремиер и външен министър Антонио Таяни, цитиран от АНСА и БТА.

"Италианското правителство държи силно на мира. Ние сме приятели на Израел, но искаме да работим за мир, включително чрез възможно изпращане на войски, заедно със сили от други държави, ако ще бъде създадена палестинска държава", подчерта той на форум, организиран от италианската новинарска агенция. ".

Фактът, че Рим е ротационен председател на Г-7 е възможност за мир в един разкъсван от войни свят, добави Таяни. Той подчерта, че мирът ще бъде основната цел на Г-7.

"Важното е единството: когато искате да постигнете една цел, всички страни трябва да имат обща визия. Вече бяха отправени важни послания в тази насока", добави Таяни.

Опитваме се да предотвратим поражение на Украйна, подчерта италианският вицепремиер. Рим ще продължи да помага на Киев да спре руското нашествие.

"Изправени сме пред руска сухопътна и въздушна офанзива в Украйна. Помагаме им да се борят по всички възможни начини, защото до мирни преговори може да се стигне само, ако Украйна не бъде победена", отбеляза той.

В случай, че има победител и победен, ще има диктат на победителя, а не споразумение, посочи външният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки