Речта, която светът не чу: Национализмът на Каталуния днес руши основите на Европа

Георги Савчев 10 октомври 2017 в 22:38 37326 16

Инес Аримадас

Няколко секунди след историческата реч на премиера Пучдемон световните новинарски телевизионни канали прекратиха прякото излъчване от регионалния парламент, за да резюмират посланието му към Испания и Европа. А след Пучдемон в залата прозвуча изключително емоционалното послание на Инес Аримадас.

36-годишната Аримадас е лидер на парламентарната група на "Гражданите" - главната опозиционна партия в автономната област. Либералната формация "Гражданите" е против отделянето на Каталуния от Испания.

Никой в Европа не ви подкрепя и никой в Европа не призна референдума. - обърна се Инес Аримадас към Карлес Пучдемон - Само медиите в Каталуния, свързани с вас, признават резултата от този референдум.

Всички в Европа знаят, че вече 11 години вие следвате политиката на национализма. Национализмът сее разделение. Ето защо никой не ви подкрепя в Европа. В Европа национализмът се смята за пълна противоположност на това, което сме изградили, на основните ни ценности, заяви Аримадас.

И продължи: "Европа днес не иска стени и граници, Европа строи мостове. А това, което вие предлагате, е пак да издигаме стени. Вие искате да командвате, а Европа днес говори за солидарност. Днес вие говорите за национална идентичност - във времена, когато Европа говори за свобода, равенство и братство".

ЕС беше основан, именно за да се противопостави на примитивния национализъм. Вие грешите в кой век живеем, сега е ХХI век. Вие сте част от миналото. Днес вие отваряте кутията на Пандора и събуждате духа на сепаратизма в другите страни в Европа, а това е много опасно, обърна се тя към регионалния лидер.

Най-страшното, г-н Пучдемон, е че вие се опитвате да рушите единството не само с Испания, но и единството вътре в Каталуния. Вие направихте така, че днес всеки е срещу всеки в Каталуния. Моите родители, моите братя живеят в Андалусия. Не искам те да си издават паспорти, само за да ми дойдат на гости в Каталуния, завърши речта си лидерът на парламентарната група на "Гражданите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11800

17

limlim

12.10 2017 в 19:43

До Стефан - РЕСПЕКТ!!! И аз навремето се опитвах да мисионерствам сред неуки и индоктринирани...Сега ме мързи. Та отново Стефане, успех!

23293

16

Стефан

11.10 2017 в 12:44

Остави тия подробности. Те, войните затова и са били световни - защото всички са паднали в световния пожар. Кой, как, какви свои въпроси е решавал в тоя ужас - друг въпрос. Само следствие от това, което са забъркали други.

12017

15

Кулин бан

11.10 2017 в 11:07

#12, Стефане, Не само Германия, а и България е имала сметки за уреждане. Атентатът 09.10.1934 година в Марсилия срещу югославския крал е също ранен изстрел на ВСВ.

10571

14

Hissarion

11.10 2017 в 10:16

Краен национализъм върлува и в Полша и ще е много сложен диалектически лупинг да бъде обвинен за това отново архизлодея Путин. Понякога, ако не и винаги, събитията имат по-сложно обяснение от "тези са лошите, онези са добрите".

23293

12

Стефан

11.10 2017 в 08:53

Сега какво, ще бъркаме понятията ПРИЧИНА и ПОВОД за война ли? Прощавай, но те се изясняват още в курса по история за V (пети) клас.
Първата световна война просто не е била довършена. Заради което и просто е била подновена като Втора, веднага след антракта, в който Германия е успяла да се свести. А виж, разните термини, използвани просто като части от психологическата подготовка за война на собственото население, пак по никой начин не са собствено причина за войната.
А причината за отделянето на Косово, беше единствено, че на американците им трябваше голяма база на Балканите, и я получиха.

20699

9

Новак

11.10 2017 в 04:56

Същата тази Европа, която 'не иска стени и граници, а гради мостове' подкрепи на практика национализма в Косово и издигането на много нови граници. Та кога тази Европа е искрена ? На мен пък тази реч ми звучи като сбор от красиви, но лицемерни лозунги. А ние това вече сме го виждали, знаем и какъв е резултата.
Ясно е, че в Каталуния няма мнозинство за независимост. И един нормален референдум би го показал подобно на Шотландия. Но Мадрид го игра твърдо и според мен сгрешиха. Развяването на някакви клишета за свобода, братство, равенство, за мостове и солидарност идва малко в повече.

13214

8

XR4

11.10 2017 в 01:12

ПП2.Генетичната разлика между шмпанзето и човека е 2%(два процента).Задачка за трети клас-колко е генетичната разлика между българина,испанеца,японеца,суданеца?