Реаниматорът на Навални: Казаха ми да обясня на близките му, че не може да се транспортира. Иначе ме чакат сериозни последици

OFFNews 23 март 2023 в 15:13 11472 2

Навални

Снимка Getty images

До Германия политикът е превозен в специална капсула.

Клиничната картина на опозиционера на Кремъл Алексей Навални дава основание да се предполага, че е бил отровен с фосфорорганични съединения, към които спада и "Новичок".

Това разкрива московският лекар от реанимацията Александър Полупан, който дава интервю пред "Медуза", обявена за "чуждестранен агент" и нежелана в Русия. Докторът е бил част от комисията, оценила състоянието на политика при хоспитализацията му в Омск през 2020 г.

Полупан е бил в групата от лекари, които са се опитали да поставят диагноза на Навални и да преценят дали е възможно да бъде транспортиран. По думите му първоначално му е било разрешено да отиде в командировка в Омск, но след това е получил забрана от руското Министерство на здравеопазването. В крайна сметка Полупан все пак успял да се включи в съвета, тъй като към него се обърнали директно роднините на политика.

След като прегледал Навални в реанимацията, Полупан заключил, че става дума за отравяне. Той отбелязва и една странна подробност: в болницата той и другите лекари са помолени да използват престилки за еднократна употреба, а до леглото на Навални стоял служител, който следял дали всички слагат ръкавици и след отдалечаване от леглото на болния веднага ги свалят.

След прегледа Полупан казал на съпругата на Навални Юлия, че той може и трябва да бъде транспортиран в Германия, и отишъл на консултация. Там, по думите му, било обсъдено, че политикът може да е приемал антидиабетни лекарства, за да отслабне, или че може да е бил ухапан от кърлеж.

Самият Полупан предложил да се постави диагноза "кома с неясна генеза" и да се започне подготовка на Навални за транспортиране. В този момент никой не възразил, но лекарите настояли първо да се направи ядрено-магнитен резонанс, както било договорено по-рано.

Точно по средата на консултацията обаче дотичала медицинска сестра и казала, че Навални се е влошил - кръвното му налягане е паднало и е с тахикардия, докато според Полупан състоянието му бързо се е стабилизирало. Приблизително по същото време, спомня си лекарят, той получил обаждане от началниците си, че "на най-високо ниво е взето решение пациентът да не бъде транспортиран".

"Казаха ми: трябва да кажа на роднините, че той (Навални) не може да се транспортира и че абсолютно всички (участници в консилиума) ще кажат същото. И че ако кажа нещо различно, последствията ще бъдат много сериозни", разказва Полупан.

След това при общуването с роднините на Навални всички участници в консилиума се редуват да изразяват позицията, че рискът от транспортиране на пациента е изключително висок.

Московският лекар подчертава, че като цяло омските доктори са били полезни във всичко и в частни разговори са се съгласили с версията, че Навални е бил отровен от ФОС. Самият Полупан е бил в контакт с Юлия Навална и е настоявал, че политикът е абсолютно в състояние да бъде преместен и е необходимо да се търси бързо транспорт.

Когато германските лекари били допуснати в болницата, всички участници в консултацията имали за задача да ги убедят, че Навални не е в състояние да бъде местен. Тогава Полупан отказал да участва.

На Навални му прилошава по време на полет от Томск за Москва на 20 август 2020 г. Самолетът каца аварийно в Омск, където политикът е приет в местна болница. Сутринта на 22 август, след като семейството и поддръжниците на Навални се преборват да отпътува в чужбина, самолетът с политика заминава за Германия. Там той е диагностициран с отравяне с инхибитор на холинестеразата, а след това са открити следи от веществото "Новичок".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

23.03 2023 в 16:40

Ордьовърчо,

Това в ПИК ли го чете? :D

1935

1

Муню

23.03 2023 в 15:44

А Полупан дали още е жив?
Или и той хапнал рукола?

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки