Разследват теч на данни за здравословното състояние на Кейт Мидълтън

OFFNews 20 март 2024 в 11:27 3145 0

Кейт

Снимка Getty images

Кейт Мидълтън

Службата за защита на данните оценява доклад, според който персоналът на болницата, където принцесата на Уелс Кейт Мидълтън е била оперирана, се е опитал да надзърне в личната ѝ здравна информация.

Вестник Daily Mirror твърди, че персоналът на лондонската клиника, често използвана от кралските особи, "се е опитал да получи достъп до личния й медицински картон".

От офиса на комисарите по информация ICO потвърдиха, че е получен "доклад за нарушение" и се провежда разследване. ICO е органът, който следи за изпълнението на разпоредбите за защита на личните данни и свободата на информацията в Обединеното кралство.

Според Mirror "поне един член на персонала е бил хванат при опит да получи достъп" до медицинския картон на принцесата. Вестникът твърди, че е започнало вътрешно разследване в частната лондонска болница, в която през последните месеци са лекувани принцесата на Уелс и крал Чарлз III.

През януари Кейт претърпя коремна операция заради неизяснено заболяване и се оттегли от публичните си задължения, докато се възстановява.

Запитан за материала в Mirror, говорител на ICO заяви: "Можем да потвърдим, че сме получили доклад за нарушение и в момента оценяваме предоставената информация."

Би Би Си не е успяла да провери по независим начин твърденията на Mirror, публикувани късно във вторник.

Говорител на двореца Кенсингтън отказа да потвърди или отрече доклада, само добави: "Това е въпрос, който е от компетенцията на лондонската клиника."

Твърденията идват след вълна от онлайн спекулации и конспиративни теории за здравето на принцесата на Уелс по време на отсъствието ѝ от публични ангажименти. Кейт се извини, след като стана ясно, че снимка за Деня на майката, на която е тя и трите ѝ деца, е била "редактирана" - инцидент, който допълнително подхрани слуховете в социалните медии.

Принцесата прекара почти две седмици в лондонската клиника, а от двореца Кенсингтън заявиха, че тя ще се възстановява до Великден.

В понеделник в. "Сън" публикува снимка на принц Уилям и Катрин, които пазаруват в Уиндзор - първата им публична разходка от Коледа насам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика