Разследват корпорацията на Тръмп за данъчни престъпления

OFFNews 01 юли 2021 в 17:25 1237 0

Снимка БТА/AP

Компанията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и нейният финансов ръководител са разследвани по обвинение на предполагаеми данъчни престъпления, съобщават американските медии.

73-годишният Алън Вайселберг се предаде на властите в Ню Йорк в четвъртък сутринта преди очакваното съобщаване на все още неизвестните обвинения.

Не се очаква Тръмп да бъде замесен лично в случая. Ню Йорк вече е прекъснал бизнес взаимоотношенията си с бившия президент.

"Тръмп Организейшън" е фамилната корпорация на магната, която притежава хотели, голф клубове и други имоти. Каквото и наказателно обвинение да бъде повдигнато срещу компанията, това ще е първото от серия дългосрочни разследвания за предполагаеми измами, както от окръжния прокурор на Манхатън, така и от държавния прокурор.

Очаква се обвиненията да са насочени върху това дали Вайселберг и други високопоставени служители са получавали бонуси като апартаменти и автомобили под наем, без да ги обявят правилно при декларирането на данъците. 

Тръмп и неговите партньори заявиха, че разследванията са политически мотивирани. 

Според Вайселберг се разглеждат "неща, които са стандартна практика в американската бизнес общност и по никакъв начин не са престъпление".

Ако компанията бъде призната за виновна обаче, някои бизнес партньори може да прекратят отношенията си с "Тръмп Организейшън" и компанията може да бъде глобена. Ню Йорк вече обяви, че ще прекрати договорите си с фирмата за управление на пързалки, въртележка и голф игрище след бунтовете в Капитолия в САЩ.

Разследванията ще разгледат и осем години от личните и корпоративни данъчни декларации на Тръмп, получени от прокурорите след дълга съдебна битка, приключила във Върховния съд през февруари.

Бившият президент, който наследи пари от баща си и продължи да се занимава с недвижими имоти, е първият президент след Джералд Форд през 70-те години, който не е публикувал данъчните си декларации. Въпреки че е изправен пред редица разследвания, Тръмп отрече да е извършил неправомерни действия лично или в бизнеса си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков