Путин смени шефа на президентската администрация

OFFNews 12 август 2016 в 15:56 2711 0

Снимка РИА Новости

Руският президент Владимир Путин освободи шефа на президентската администрация Сергей Иванов и назначи на негово място заместника му Антон Вайно. 

Иванов е назначен на нов пост - специален представител на президента по въпросите с опасването на околната среда и транспорта. 

Сергей Иванов беше ръководител на президентската администрация в продължение на повече от 4 години. Той беше сочен и като един от възможните приемници на Путин. 

Той е учил в школата на КГБ в Минск и израства в йерархията до зам.-началник на едно от управленията за външно разузнаване. 

След реорганизацията на КГБ продължава работа в Службата за външно разузнаване на Руската федерация, а после във Федералната служба за сигурност.

През 1999 г. става секретар на Съвета за сигурност на Русия. Той е бил още вицепремиер и министър на отбраната. За шеф на президентската администрация е назначен на 22 декември 2011 г.

Антон Вайно е заместник ръководител на президентската администрация от 2012 г., като преди това е бил и зам.-началник на администрацията на руското правителство.

Руският президент Владимир Путин обяви, че Иванов е напуснал поста по свое желание и обещал да работи активно на новата си длъжност. Путин лично препоръчал Вайно за негов заместник. 

Вайно влиза и в състава на Съвета за сигурност на Русия, а Иванов вече няма да е негов член. 

На мястото на Антон Вайно като зам.-ръководител на президентската администрация е назначен Владимир Островенко, който до момента беше началник на протокола в президентството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика