Путин обяви, че е готов да се срещне с Ердоган

OFFNews 30 юли 2023 в 20:46 2992 0

Снимка АА

Руският президент каза, че не успели да се разберат за телефонен разговор с Ердоган в три поредни дни

Руският президент Владимир Путин не изключва, че ще посети Турция за разговори с президента на страната Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Анадолската агенция с позоваване на руския лидер от пресконференция след края на срещата на върха Русия – Африка в Санкт Петербург.

"Искахме да говорим по телефона, президентът Ердоган предложи разговор, но той предложи час, който не беше много удобен за мен. Аз предложих за днес - за него е неудобно, предложих утре – той не може. Е, разбрахме се да говорим, мисля, в сряда. Ще говорим, там ще решим", каза Путин.
„Разбрахме се да се видим, да, или той ще дойде при нас, или аз ще отида при него, ще видим. Той ме покани още преди президентските и парламентарните избори в Турция, но след това решихме, че е по-добре да го правим, за да не се спекулира по тази тема“, допълни Владимир Путин.
Президентът на Руската федерация обясни, че визитата му в навечерието на изборите е можело да се разглежда като "опит за влияние върху вътрешния политически процес". "Посещенията в навечерието на няколко там, седмица или три седмици преди изборите, могат да се разглеждат като някакъв опит за влияние върху вътрешнополитическия процес. Нито той, нито аз имаме нужда от това. И решихме да отложим срещата си. Но ние все още за никъде не сме се договорили - нито тук, нито в Турция. Ще видим“.
Путин обяви още, че на дневен ред в руско-турските отношения остава създаването на газов хъб на турска територия. Проектът не включва съхранение на огромни количества газ, а създаване на електронна платформа за търговия. „Искам да стане ясно, че това не е нефтено или петролно хранилище, това е газ. И ние, и нашите турски приятели знаем това. Говорим за създаване на електронна платформа за търговия. Ние не се каним да складираме там газ. Просто това е удобно място за организиране на такава платформа за електронна търговия, защото Турция се превърна в транзитна страна за Европа", каза още Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки