Пучдемон може днес да обяви независимост, полицаи с пушки пред парламента в Барселона

ОFFNews 10 октомври 2017 в 15:30 6216 2

Снимка Ройтерс

Местният парламент в Барселона днес е силно охраняван. Каталунската полиция Мосос д'Есквадра е засилила охраната на сградата, тъй като се очаква днес в 19 ч. българско време регионалният министър на автономната област Карлес Пучдемон да направи изявление пред депутатите, с което да стартира процеса по обявяване на независимостта на Каталуния, предаде "Ройтерс".

Тази вечер местните депутати ще заседават върху резултатите от референдума за самоопределяне, а полицаите отвън са въоръжени с автоматични пушки.

Бусове и множество униформени са затворили Парка на цитаделата, който се намира близо до парламента. Мярката е наложена от "съображения за сигурност".

По време на референдума за независимост близо 90 процента от гражданите дадоха гласа си в подкрепа на независимостта от Испания, а стотици хиляди излязоха по улиците на автономната област, за да се противопоставят на полицейското насилие, което вилня по време на изборния ден.

Всички страни

Европа

Европейската комисия днес отказа да предположи какво ще направи, ако тази вечер властите в Каталуния обявят едностранно независимост. Нека първо видим какво ще стане, и тогава ще преценим, заяви говорител на комисията.

Говорителят отново изрази виждането на ЕК, че въпросът с Каталуния е вътрешен за Испания и следва да бъде уреден по силата на испанската конституция. Комисията настоява, че проваленият референдум по-рано този месец е бил незаконен и противоконституционен. Ако има законосъобразно допитване (и мнозинството се обяви за напускане), Каталуния с отделянето си от Испания ще напусне и ЕС - това е позицията на последните четири състава на ЕК, поясни говорителят, предаде БТА.

Комисията днес отново настоя властите в Барселона и Мадрид да пристъпят към диалог. Насилието няма място в политиката, заяви говорителят.

Готови за преговори

Днес пък Каталуния обяви, че местните власти са готови да изслушат алтернативни предложения на Мадрид във връзка с референдума за отделяне на автономната област от Испания. 

"Готови сме да седнем на масата за преговори. Ако (испанските власти) искат да направят предложение, ние сме готови да ги изслушаме. Ако имат какво да предложат, за да бъде уреден въпросът с други методи, то ние сме готови да изслушаме подобно предложение", каза регионалният министър на външните работи Раул Ромева.

Ромева посочи още, че каталунските власти са отправили предложения, които са били отхвърлени от испанското правителство. "Проблемът е, че години наред, десет години, не получихме никакви предложения", заяви той.

"Искаме да седнем на масата за преговори. Надяваме се ЕС да убеди испанските власти в това", посочи още Ромева. По думите му за Каталуния, Испания и Европейския съюз няма друго решение.

Нито крачка назад

В същото време Испания не отстъпва от позицията, която застъпи още в началото на референдума за независимост на автономната област. Говорителят на испанското правителство призова днес сепаратисткия премиер на автономната област Каталуния Карлес Пучдемон да не предприема необратими действия, предаде БТА.

"Искам да помоля г-н Пучдемон да не предприема нищо необратимо, да не поема по път, от който няма връщане назад, да не обявява едностранно независимост и да се върне към законността", каза говорителят на испанското правителство пред журналисти.

"Европа даде ясно да се разбере, че няма да приеме обявяване на независимост от страна на Каталуния", добави той.

Испанското правителство начело с премиера Мариано Рахой не престава да повтаря, че референдумът е невалиден и произтичащо от него обявяване на независимост няма да има никаква стойност. Рахой предупреди също, че ако Каталуния обяви независимост, под каквато и да било форма, той може да прекрати автономния статут на региона - мярка, която не е била прилагана в изключително децентрализираната парламентарна монархия от възстановяването на демокрацията през 1977 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10564

1

ultra-73

10.10 2017 в 16:05

"Пуч" и "демон" - какво "красиво" словосъчетание, а после се чудим защо ги върши тези безобразия днес:)