Птичият грип достигна и Антарктида

OFFNews 27 февруари 2024 в 09:14 970 0

колония от пингвини

Снимка БТА/АП

Колония от пингвини в Антарктида

Смъртоносен щам на птичи грип за първи път е потвърден в континенталната част на Антарктида, съобщиха учени, цитирани от Ройтерс.

Това представлява потенциален риск за големите колонии от пингвини в южната част на региона.

"Откритието за първи път показва, че вирусът на високопатогенния птичи грип е достигнал Антарктида въпреки разстоянието и естествените бариери, които я отделят от другите континенти", заявиха от аржентинския Висш съвет за научни изследвания, цитирано от Ройтерс.

Наличието на вируса е потвърдено на 24 февруари в проби от мъртви птици от вида морелетник, намерени от аржентински учени в близост до антарктическата база "Примавера", допълват от Съвета.

Потвърденият случай, който е установен след заболели на близки острови, включително и сред субантарктически пингвини, подчертава риска за колониите в региона от птичия грип H5N1, който през последните месеци унищожи птичи популации по света.

"Анализът категорично показа, че пернатите са заразени с подвида H5 на заболяването и поне една от мъртвите птици е имала високопатогенния вирус", се казва в изявление на специалистите.

Стотици хиляди пингвини се събират в колонии на Антарктида и близките острови, което може да позволи на смъртоносния вирус да се разпространи лесно.

Данни на Научния комитет за антарктически изследвания показват също потвърден случай в изследователската база, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!