Протестиращите в Белгия земеделци свиха знамената. Отиват на преговори

OFFNews 02 февруари 2024 в 20:27 1459 0

Брюксел

Снимка Getty images

Земеделците, които протестират в Белгия в последните дни, са решили да вдигнат блокадите и да се включат в преговори с властите, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. Прекратява се блокадата на няколко склада за хранителни стоки на едро, заради която имаше опасения, че доведе до опразване на магазините в страната.

По-рано днес белгийският премиер Александер де Кро покани протестиращите да разговарят, за да се намери решение на техните искания - намаляване на бюрокрацията, ограничаване на вноса на земеделски стоки от страни извън ЕС, подобряване на финансовото им състояние. Протестиращите пристигнаха с около 1300 трактора вчера в Брюксел, а след това се изтеглиха от столицата, като запречиха основни пътища и дори на места границата със съседна Нидерландия.

Пристанището на Антверпен и Брюж, което също се наложи да ограничи в последните дни дейностите заради протестите, отчете загуби за милиони евро. Властите в Брюксел уточниха, че при вчерашните прояви около Европейския парламент не са били нанесени големи щети, въпреки сцените с палежи и хвърляне на предмети по околните сгради и силите на реда.

Все още се водят преговори за поне частично освобождаване на пътя до рафинерия, от която се зареждат по-малките летищата в страната. В последните часове е бил уточнен график за предстоящите преговори, но представители на протестиращите все още предупреждават, че са в готовност да предприемат по-целенасочени действия за оказване на допълнителен натиск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!