Протести в цяла Испания срещу планирания закон за амнистия на каталунските сепаратисти

OFFNews 12 ноември 2023 в 14:32 827 0

Снимка БТА/AP

Испанската десница организира днес големи протести в редица градове на страната срещу бъдещия закон за амнистията на каталунските сепаратисти. Законът е отстъпка, обещана от премиера Педро Санчес, за да си осигури подкрепата на каталунски депутати за следващото си правителство, предаде Франс прес.

Амнистията на каталунски представители е възприемана от част от испанското общество като накърняване на правовата държава.

Основната дясна политическа сила Народната партия призова испанците да кажат днес в Мадрид и в други големи испански градове "Не на амнистията". "Демокрацията е в опасност", допълва консервативната партия и призовава всички демократи, без разлика, да се присъединят към нея в протестите днес.

Народната партия спечели първо място на изборите през юли, но не успя да си осигури мнозинство в парламента, за да състави правителство. Социалистите на Санчес останаха на второ място. Те постигнаха договорка за управление с радикално левите сили и получиха и подкрепата на седем депутати от партията на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, основна фигура в опита за отцепване на Каталуния от Испания през 2017 г. След това Пучдемон избяга в Белгия, за да се изплъзне от съдебно преследване в Испания.

В замяна на подкрепата за Санчес, партията на Пучдемон "Заедно за Каталуния" получи от социалиста обещание за бъдещ закон за амнистията на каталунските сепаратисти, преследвани основно заради събитията през 2017 г., както и за започване на преговори, които между другото ще касаят и въпроса за "признаването на Каталуния за нация".

Десницата, част от магистратите и някои умерени лидери от партията на Санчес смятат амнистията за противоречаща на принципите на равенството и териториалното единство и за разделението на властта.

По време на изказване на конгреса на европейските социалисти в Малага вчера Санчес призова Народната партия да приеме резултата от изборите и легитимността на правителството, което скоро той ще състави.

Крайнодясната партия "Вокс" обяви, че ще се присъедини към митингите, организирани днес от Народната партия, преди да участва в протести пред офисите на Социалистическата партия в различни испански градове.

Пред централата на социалистите в Мадрид от повече от седмица се провеждат ежедневни протести по призив на организации, близки до "Вокс". Те прераснаха на няколко пъти в сблъсъци между радикалните активисти и силите на реда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки