Протести избухнаха в Либия заради контакт на властите с Израел (обновена)

Външният министър е отстранен от длъжност заради тази си ''волност'', било държавна измяна

OFFNews 28 август 2023 в 11:05 1426 0

Наджла Мангуш

Снимка Уикипедия

Наджла Мангуш

Протести избухнаха в Либия на разгневени заради среща на външния министър на страната с израелския му колега Ели Коен. В резултат на разпалилия се бунт министърката Наджла Мангуш беше уволнена от поста, предава Би Би Си.

Двете страни нямат дипломатически отношения.

Кабинетът на председателя на парламента обвинява Мангуш в голяма държавна измяна, а министър-председателят Абдул Хамид Дбейба иска разследване по случая.

Мангуш загуби поста си, след като Израел съобщи, че миналата седмица тя се е срещнала с израелския външен министър Ели Коен в Италия, който определи срещата като "първата историческа стъпка в установяването на отношения между двете държави". Двамата са говорили за израелската помощ по хуманитарни въпроси, селското стопанство, управлението на водите и значението на запазването на еврейското наследство в Либия, включително обновяване на синагоги и гробища.

Министерството на външните работи в Триполи отрече да е провеждана среща с представители на Израел и съобщи, че става дума за "неподготвен, случаен контакт по време на среща в Министерството на външните работи на Италия". Според либийското ведомство не е имало никакви "обсъждания, споразумения или консултации".

Това не е вярно - отрече Израел. Продължилата близо два часа среща е била планирана. Била е одобрена "на най-високо ниво" в Либия - заявява неназован израелски служител, цитиран от агенция "Ройтерс".

Министерството е категорично против нормализиране на отношенията с Израел.

След новината за срещата избухнаха протести в столицата Триполи и други градове. Пътищата бяха блокирани, бяха изгорени гуми, а демонстранти развяваха палестинското знаме.

Конфликтите, острите вътрешни разделения и борбата за власт затрудняват либийската външна политика.

Правителството на националното единство встъпи в длъжност в началото на 2021 г. с посредничеството на ООН, но легитимността му е оспорвана от базирания в Източна Либия парламент.

Израел се опитва да изгради по-тесни връзки с повече арабски и мюсюлмански държави. От 2020 г. държавата нормализира връзките си с Обединените арабски емирства, Бахрейн, Мароко и Судан чрез т.нар. Авраамови споразумения, сключени с посредничеството на САЩ.

Ако между Израел и Либия се сключи някакво споразумение, то ще бъде усложнено от политическото разделение, което съществува от свалянето на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи преди 12 години.

В неделя вечерта президентският съвет на Либия, който изпълнява функциите на държавен глава и отговаря за армията на страната, поиска "разяснение" от правителството за случилото се. 

В писмо от органа се казва, че срещата между двамата външни министри "не отразява външната политика на либийската държава, не представлява либийските национални интереси и се счита за нарушение на либийските закони".

При Кадафи, който беше силен поддръжник на палестинската кауза, хиляди евреи бяха прогонени от Либия и много синагоги бяха разрушени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика