Пропалестински протест окупира в. The New York Times

Александра Маркарян 10 ноември 2023 в 12:38 1392 6

Пропалестинският протест в Манхатън

Снимка БТА/АП

Пропалестинският протест в Манхатън.

Пропалестински настроени демонстранти окупираха фоайето на в. The New York Times снощи, съобщава АП. Те обвиняват американския вестник в пристрастие при отразяването на войната в полза на Израел и настояват за незабавно прекратяване на огъня в Газа.

Израел започна операцията си в палестинския анклав след бруталното терористично нападение на "Хамас" в Южен Израел на 7 октомври. Терористите убиха 1400 души и взеха 240 заложници. Израел отвърна с обявяването на война с цел пълното заличаване на "Хамас". След многократни призиви за евакуация на цивилното население - препятствана от "Хамас" чрез миниране на изходния път, чрез обстрел и чрез пропаганда - Израел започна сухопътната си операция в Ивицата Газа. Жертвите там - по данни на контролираните от "Хамас" здравни власти - надхвърлят 10 хил. Те обвиняват Израел за тях, но не е ясно колко от паднали под ударите хора действително са цивилни, неясно е и колко от тях са били убити от израелски и колко - от паднали в анклава ракети на терористите. Хиляди ракети са изстреляни срещу Израел от 7-и октомври досега.

Прочитът на действията на Израел обаче варира от едната до другата крайност.

Кола на полицията беше разбита и нашарена с надписи "Свободна Газа", "IDF" (Израелски отбранителни сили) и др.

Хиляди хора преминаха през центъра на Манхатън, за да протестират срещу въздушните удари на Израел срещу Газа. Протестиращите призоваха за ликвидиране на еврейската държава и обвиниха президента Байдън, че подкрепя "геноцида".

"Байдън, Байдън, не можеш да се скриеш, подкрепяш геноцида" - крещяха и протестиращите само няколко часа след като главнокомандващият заяви пред репортери, че "няма възможност" за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас".

Тълпите нарекоха Израел "терористична държава" и скандираха: "От реката до морето Палестина ще бъде свободна" - фраза, известна с призива за ликвидиране на Израел - докато маршируваха през центъра на града в четвъртък вечерта, допълва картината New York Post.

Около 17:00 ч. малка група демонстранти, водени от медийни служители, наричащи себе си "Писателски блок", влязоха в атриума на сградата на The New York Times, носейки плакат с призив за прекратяване на огъня в палестинския анклав. 

Те останаха там повече от час, като четоха имената на хилядите палестинци, убити в Газа, включително на най-малко 36 журналисти, чиято смърт е потвърдена от началото на войната. (Израел твърди, че немалка част от тях всъщност са били терористи.)

Те разпръснаха издания на имитационен вестник - "Ню Йоркски военни престъпления", който обвинява медиите в "съучастие в изпирането на геноцид" и призовава редакцията на The New York Times публично да подкрепи прекратяването на огъня. Снимки показаха думата "Лъжи", изрисувана на вратите на централата вестника.

Запитани защо е този гняв към "Ню Йорк Таймс", протестиращите заявиха, че вестникът предава своите "мейнстрийм либерални читатели", като "отпечатва пропагандирания разказ, представен от израелската държава".

Протестът приключи три часа по-късно.

В имейл, изпратен до служителите на "Ню Йорк Таймс", получен от Асошиейтед прес, протестът е описан като "мирен".

Седящата стачка следва поредица от акции на известни места в Ню Йорк, включително Статуята на свободата, които целят да привлекат вниманието към нарастващия брой жертви в Газа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

6

6екеr4о

10.11 2023 в 14:50

Доколкото съм запознат щатската полиция е брутално безпощадна, та тарамбуките, бели и черни, много ще ги болят задниците!

-1650

5

ob1

10.11 2023 в 14:49

УСА е свободна страна, тия идиоти що не се натоварят на първия самолет и да идат на място да подкрепят Хамас и в процеса да станат на хумус?

12078

4

edin slep

10.11 2023 в 14:41

Идиоти, като тези дето бяха влюбени в СССР, ама от Западна Европа.

Да идат да се порадват на Хамас в Газа за месец-два, после ще ги питам.

345

3

Джендо Джедев

10.11 2023 в 14:33

Полезните идиоти като тия са по-опасни от всички терористични организации!

2550

2

alfakentavur

10.11 2023 в 13:34

Чудно що никой не окупира редакцията на някой севернокорейски вестник с искане да спре огънят в Украйна...

723

1

user4eto

10.11 2023 в 13:00

Ненормалници!
Да вървят в Газа, да протестират срещу Хамас.
Какъв го дирят в щатите?
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша