Прокуратурата иска доживотен затвор за 'Казанския стрелец'

OFFNews 29 март 2023 в 14:39 7730 4

Галявиев

Снимка ТАСС

Илназ Галявиев

Прокуратурата поиска доживотна присъда за Илназ Галявиев, обвинен за стрелбата в казанската гимназия № 175, при която загинаха девет души. Държавното обвинение смята, че той трябва да прекара 5 г. в затвора, а след това в наказателна колония със специален режим, съобщи Би Би Си.

21-годишният Галявиев е обвинен в пет престъпления, сред които убийство на две или повече лица, опит за убийство, незаконно придобиване и притежаване на оръжие, незаконно производство на взривни вещества и умишлено унищожаване или повреждане на имущество. По време на съдебния процес през 2021 г. той признава изцяло вината си и се извинява за извършеното престъпление.

На 11 май 2021 г. Галявиев предизвиква стрелба и детонира самоделно взривно устройство в казанската гимназия № 175, която самият той е завършил. В резултат на това загиват седем деца и двама учители, а други 23 души са хоспитализирани с наранявания.

Пистолетът, с който е стрелял, е бил законно закупен и той е имал разрешително за съхранение на огнестрелно оръжие.

Веднага след инцидента руският президент Владимир Путин поиска спешно затягане на правилата за притежаване на оръжия от цивилни.

Според разследващите Галявиев е възнамерявал да извърши убийство и е искал публично да изрази своята "изключителност и превъзходство". Следственият комитет заяви, че младият мъж е имал мозъчно заболяване, но не е бил регистриран при психиатър.

По време на разследването за пръв път бе съобщено, че експертите от Серския център са установили, че Галявиев е бил невменяем по време на престъплението. В крайна сметка обаче експертизата потвърждава неговата вменяемост. Коментирайки новите резултати, Александър Бастрикин, ръководител на Следствения комитет, обяви, че следствието е предоставило "допълнителни материали" за втората експертиза.

"Повторната психолого-психиатрична експертиза беше назначена с оглед на това, че при първата експертиза не беше взет предвид фактът на влиянието на Галявиев върху идеите на субкултурното течение "Колумбайн", обясни той. В началото на февруари 2022 г. движението "Колумбайн" е обявено за терористично и забранено в Русия.

По думите на Бастрикин следователите са установили, че младият мъж се е подготвял за престъплението в продължение на няколко месеца, като намерението му е започнало да се оформя в началото на 2021 г. и е било повлияно от "информация от интернет за разрушителни общности".

Преди нападението над училището Галявиев е пуснал канал в Телеграм, наречен "Бог", в който предупреждавал за плановете си, пише "Комерсант". Там той наричал себе си бог, който уж се появявал в образа на човек, за да "се отърве от всички вас". Нарекъл съществуването на човека грешка във Вселената.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

4

Constanza

29.03 2023 в 18:08

Ама той не иска на фронта. Иска само да стреля, без да стрелят по него.

605

3

avitohol

29.03 2023 в 17:21

Айде другия месец към Бахмут да му уври канчето.

10298

1

AntiZ

29.03 2023 в 14:49

пригожин как не го е дръпнал още?! Да бега на фронта и после (ако не го гръмнат), монголоидния червей да му даде орден и да го помилва. Нали вече 5000 убийци, изнасилвачи и мародери са свободни...

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки