Притежател на ядрено куфарче. Генерал Валерий Герасимов не е виждан публично от опита за метеж в Русия

OFFNews 30 юни 2023 в 14:32 8408 4

Снимка Министерство на отбраната на РФ

Валерий Герасимов

Началникът на Генералния щаб на Русия генерал Валерий Герасимов, командващ руските сили в Украйна и притежател на едно от трите "ядрени куфарчета" на Русия, не се е появявал публично след бунта на Евгений Пригожин, отбелязва Ройтерс. Това е поредният след генерал Сергей Суровикин високопоставен военен, който изчезна след опита за военен преврат в Русия.

И Герасимов, и Суровикин, не са се появявали публично от близо седмица след неуспешния метеж, организиран от групата Вагнер и това предизвиква различни спекулации около тяхната съдба, но случаят с Герасимов е по-интересен, защото той е един от тримата в руската държава с достъп до ядреното копче - куфарчето с кодовете за задействане на руския ядрен арсенал.

В сряда вечерта независимият "The Moscow Times" съобщи, че бившият главнокомандващ на руските въоръжени сили в Украйна генерал Сергей Суровикин е бил арестуван . Както писа "New York Times", предполага се, че генералът е знаел предварително за плановете на Евгений Пригожин да започне въоръжен бунт срещу руското военно ръководство.

За Герасимов едва ли има притеснения, че е бил арестуван, а случаят му се различава от този на Суровикин. Самият Герасимов беше една от мишените на опита за преврат на Евгений Пригожин. Тръгвайки на поход срещу Москва ръководителят на групата Вагнер поиска оставката както на Герасимов, така и на ръководителя на Министерството на националната отбрана Сергей Шойгу и дори е имал намерение да ги хване и арестува.

Западни наблюдатели спекулират за местонахождението на генерал Валери Герасимов. Отсъствието му от руските пропагандни медии буди недоумение. Възможно е Путин все още да не е решил окончателно как да реагира на бунта на групата Вагнер , включително и решение за евентуално пренареждане на руския команден състав.

Интересни бележки, относно ролята на руския генералитет през годините и мястото на генерали като Герасимов в тях направи Олексий Арестович. Както отбелязва той през последните 300 години основната сила, способна да отстранява владетелите на Русия е била армията. И прави интересен паралел между Сталин и Путин.

"Сталин, на когото Путин се опитва да подражава, не е имал образование, но добре е разбирал от хора и административен баланс. Безусловно Сталин е бил оръжие на сатаната, погубило десетки милиона души. Путин, в сравнение с него, е малко дяволче, което е решило да тръгне по пътя на отрицателния подбор във военното ръководство, назначавайки на длъжности и давайки им да се катерят по кариерната стълба алчни, тъпи и лояялни хора. Достатъчно е да се сравни путинския верен триъгълник Шойгу-Герасимов-Притожин с военния триъгълник на Сталин Жуков-Василевски-Рокосовски и веднага стават ясни перспективите във външната и вътрешната война за днешния Кремъл", коментира Арестович.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

4

Анализи

30.06 2023 в 20:35

Като им гледам технологиите, май държи само куфарче.

345

2

Джендо Джедев

30.06 2023 в 15:43

Не знам за вас, ама аз се чувствам малко дискомфортно при мисълта, че такъв питекантроп държи в лапите си ядрено куфарче. Само му вижте недоеволюиралата мутра!

10298

1

AntiZ

30.06 2023 в 14:54

Може да е емигрирал барабар с куфарчето? Хахаха

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки