Принц Хари загуби делото за охраната си

OFFNews 28 февруари 2024 в 17:03 1198 0

Принц Хари

Снимка Getty images

Принц Хари

Принц Хари не е бил неправомерно лишен от финансираната от данъкоплатците охрана по време на посещения във Великобритания, след като се е отказал от статута си на работещ член на кралското семейство и се е преместил в САЩ. Това постанови лондонски съдия в сряда, съобщава АП.

Съдия Питър Лейн обаче заяви пред Висшия съд, че решението за осигуряване на охрана на Хари за всеки отделен случай не е било незаконосъобразно, ирационално или необосновано.

Херцогът на Съсекс твърди, че той и семейството му са били застрашени при посещенията си във Великобритания заради враждебността към него и съпругата му в социалните медии и непрестанното преследване от страна на новинарските медии.

Адвокатът му твърди, че правителствената група, която е оценявала нуждите на Хари от сигурност, е действала ирационално и не е спазила собствените си правила, които е трябвало да изискват анализ на риска за безопасността на херцога.

Адвокатът на правителството заяви, че Хари е бил третиран справедливо и все пак му е била осигурена защита при някои посещения, като цитира охраната, която го е пазила през юни 2021 г., когато е бил преследван от фотографи, след като е присъствал на събитие с тежко болни деца в ботаническата градина „Кю гардънс“ в Западен Лондон.

Комисията, която взе решението да отхвърли молбата му за охрана, взе предвид по-широкото въздействие, което „трагичната смърт“ на майка му, покойната принцеса Даяна, оказа върху нацията, и при вземането на решението си даде даде превес на „вероятното значително обществено разстройство, ако се случи успешна атака“ срещу сина ѝ, заяви адвокат Джеймс Иди.

39-годишният Хари, по-малкият син на крал Чарлз Трети, наруши традициите на кралското семейство с готовността си да се обърне към съда, за да предизвика както правителството, така и таблоидите в стремежа си да държи издателите отговорни за преследването му през целия му живот.

Искът е едно от шестте дела, които Хари е завел във Висшия съд. Три от тях бяха свързани с мерките за сигурността му, а три - срещу издатели на таблоиди, за които се твърди, че са хаквали телефони и са използвали частни детективи, за да шпионират живота му за новинарски материали.

В първото си дело, което стигна до съда, Хари спечели голяма победа миналата година срещу издателя на „Дейли Мирър“ във връзка с обвиненията в хакване на телефони, като спечели съдебно решение и в крайна сметка уреди останалите обвинения, които трябваше да бъдат разгледани в съда. Макар че споразумението не беше оповестено, той трябваше да получи възстановяване на всичките си съдебни разходи плюс междинно плащане в размер на 400 000 лири (505 000 долара).

Неотдавна той оттегли дело за клевета срещу „Дейли Мейл“ заради статия, в която се казваше, че се е опитал да скрие усилията си да продължи да получава финансирана от правителството охрана. Хари се отказа от делото, след като съдия постанови, че е по-вероятно да загуби в съдебен процес, тъй като издателят може да докаже, че изявленията, направени от негово име, са подвеждащи и че статията от февруари 2022 г. отразява „честно мнение“ и не е клеветническа.

Миналата година Хари не успя да убеди друг съдия, че трябва да може частно да плаща на лондонската полиция да го охранява, когато идва в града. Съдията отхвърли това предложение, след като правителственият адвокат заяви, че полицаите не трябва да се използват като „частни бодигардове за богатите“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки