Премиерът на Либия отвлечен

ОFFNews 10 октомври 2013 в 07:42 2084 5

Али Зейдан
Али Зейдан

Либийският премиер Али Зейдан е бил отвлечен по-рано днес, твърди либийското правителство, цитирано от големите информационни агенции "Ройтерс", АФП и Би Би Си.

"Главата на правителството е бил отведен призори от въоръжени мъже на неизвестно място по неизвестни причини", се казва в официалното съобщение. Подозренията са, че става въпрос за бивши бунтовници.

Свидетели на похищението станали гардове от хотел "Коринтия" в столицата Триполи, откъдето група въоръжени мъже отвели Али Зейдан. Според човек от охраната акцията приличала на "арест".

Група от бивши либийски бунтовници съобщиха, че са „арестували” премиера на Либия Али Зейдан в хотел в Триполи заради ролята на неговото правителство в залавянето на високопоставен член на „Ал Кайда” от американските спецслужби в либийската столица, предаде Ройтерс"".

„Неговият арест идва след изявлението на Джон Кери (държавния секретар на САЩ) за залавянето на Абу Анас ал Либи, в което той каза, че либийското правителство е било информирано за операцията”, каза говорител на групата, известна като Оперативната камара на революционерите.

Руската агенция "РИА Новости" разпространи различна версия за случилото се - Зейдан е бил арестуван. Руската медия на свой ред се позовала на Главната прокуратура на Либия, която наредила задържането на премиера по обвинения, свързани с държавната сигурност. В задържането са взели участие сътрудници на министерството на вътрешните работи на страната, добавя "РИА  Новости". 

При операцията на въоръжените бунтовници няма пострадали или убити, разказва свидетелка на инцидента пред Би Би Си.

Въпреки първоначалната информация, че е издадена заповед за ареста на Али Зейдан, военното министерство отрече да е издавана такава наредба.

След публичното убийство на бившия управник на Либия Муамар Кадафи през 2011г г. в страна освен министри у депутати, управляват и няколко въоръжени групирвоки, за които се счита, че работят по заповед на министерствата, но често извършват операции по свое усмотрение, разказва Би Би Си.

Либийският парламент днес ще заседава извънредно заради "ареста" на премиера Зейдан.

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews