Порошенко дава частична автономия на Донбас

Христо Пелов 11 септември 2014 в 09:24 6612 21

Петро Порошенко
Украинският президент Петро Порошенко

Украинският президент Петро Порошенко ще внесе следващата седмица в парламента проектозакон, който дава повече автономност на райони от Източна Украйна, но ги запазва в състава на държавата, съобщиха световните агенции. 

Районите, за които се предвижда да придобият специален статут, са в Донецка и Луганска област, които в момента са контролирани от проруските сепаратисти.

Според Порошенко жителите на Донбас - регион, обединяващ северната и централната част на Донецка област и южната половина на Луганска област - трябва сами да изберат своето местно самоуправление, като това трябва да стане с бюлетини, а не с огън.

Представител на самопровъзгласилата се Луганска народна република обаче е заявил, че Донбас не се интересува от статут в състава на Украйна. Говорителят е допълнил, че те искат независимост за новопоявилата се държава.

Ръководителите на другата самопровъзгласила се държава - Донецка народна република, пък са информирали, че скоро обмислят въвеждането на национална валута, която най-вероятно ще бъде руската рубла.

Президентът на Украйна е заявил, че протоколът, който ще бъде внесен, предвижда да се запази суверенитетът на страната, като в документа не се споменава нито федерализация, нито "такива субекти като т.нар. Донецка народна република и Луганска народна република".

По думите му шансовете за мирен успех се увеличават, защото Русия е преместила по-голямата част от военните си, които досега се били в Източна Украйна обратно на руска територия.

От Москва обаче са отрекли информацията, като са заявили, че не са изпращали военни, които да подкрепят проруските сепаратисти, както твърдят Киев и Западът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки