Полският премиер обвини евреите за Холокоста, израелският: Скандално!

OFFNews 18 февруари 2018 в 12:11 10892 4

Снимка PAP

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху смъмри остро полския си колега, която заяви, че евреите са сред извършителите на Холокоста. Нетаняху заяви, че забележките на Матеуш Моравецки са "скандални", пише Би Би Си.

Нетаняху посочи още, че те показват "неспособност за разбиране на историята".

Размяната на реплики стана седмици, след като Израел осъди новия полски закон, според който са незаконни твърденията, че полската нация е участвала в престъпленията на нацизма. Законът бе подписан от президента Анджей Дуда и се очаква съдът да постанови дали текстовете съответстват на конституцията.

Според текста му който обвини, публично и в противоречие с фактите, полската нация или полската държава в отговорност или съучастие в нацистките престъпления, извършени от Третия германски райх... ще бъде подложен на глоба или затвор в продължение на до три години. Добавено е изречението, че казаното няма да подлежи на наказание, ако е извършено в рамките на художествена или научна дейност.

Моравецки отправи обвинението си към евреите по време на конференция по сигурността в Мюнхен. В отговор на въпрос, зададен от израелски журналист, който го попита дали ще се счита за престъпление по новия закон някой да каже, че е имало полски сътрудници на Холокоста.

Моравецки отговори: "Изключително важно е първо да разберем, че, разбира се, това няма да бъде наказуемо, няма да бъде разглеждано като криминално престъпление да се каже, че е имало полски извършители - както е имало и еврейски извършители, както и руски извършители, както и украински... не само германски извършители".

Полският премиер не е отговорил публично на критиката на Нетаняху.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

19.02 2018 в 00:42

Глупости. Нито тогава, нито после, Червеният кръст изобщо е обвинявал нито руснаците, нито германците за тая работа. Въпреки че е имало общо разследване.
Виж на какво са казвали тогава "старата граница".
Освен това, в Катин има примерно 3 000 трупа.
Виж говори по тоя въпрос с приятелите си - бандеровци.
Това е броят на военнопленниците, не на разстреляните на място, между 41-ва и 45-та.
И изобщо, когато говориш за "добрите" и "лошите" в оная война - внимавай много. Понеже ще стигнеш до факти, които хич няма да ти харесат.

9000

3

Димитър Димитров

18.02 2018 в 21:26

Стефане, тия 60 280 поляци са попаднали в съветски плен когато Сталин и Хитлер имат - по израза на вестник Правда "съюз, скрепен с кръв" . Много от тях са заровени в Катин.

23293

1

Стефан

18.02 2018 в 13:01

Отвсякъде ощипани моми ...
По време на онази война, в съветски плен са попаднали например:
От основните воюващи срещу СССР страни
италианци - 48 957
финландци - 2 377.
И внезапно:
поляци - 60 280
евреи - 10 173

До колкото си спомням, срещу СССР е воювала коалиция под предводителството на хитлеровата Германия.

 
X

Да помогнем на украинските деца!