Полша удари руска шпионска мрежа

OFFNews 28 март 2024 в 15:23 1806 0

Снимка GettyImages

Полските служби за сигурност са ударили руска шпионска мрежа в сътрудничество с чешкото разузнаване, което по-рано обяви, че е разбило финансирана от Москва операция, съобщава АФП.

"Агенцията за вътрешна сигурност провежда дейности като част от разследване на шпионска дейност в полза на Русия, насочена срещу страни от Европейския съюз и евроинституции", заяви говорителят на агенцията Яцек Добжински.

Във Варшава и в Тихи, Западна Полша, също е имало обиски, но не се разгласяват подробности.

Вчера чешкият премиер Петер Фиала съобщи, че разузнаването на страната е разбило финансирана от Москва мрежа, която е разпространявала руска пропаганда и е упражнявала влияние в Европа, включително в Европейския парламент.

Групата използвала базираният в Прага новинарски сайт "Гласът на Европа" да разпространява информации срещу изпращането на европейска помощ за Украйна, която Русия нападна през февруари 2022 г.

Освен това правителството на Фиала е добавило "Гласът на Европа" и двама прокремълски украински политици – Виктор Медведчук и Артьом Марчевски, към санкционния си списък във връзка с дейността на мрежата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!