''Политико'': Европейски дипломати притискат Урсула фон дер Лайен за втори мандат

OFFNews 16 януари 2024 в 14:54 2833 0

Урсула фон дер Лайен

Снимка GettyImages

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Европейски дипломати са засипали с въпроси председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като най-неотложният от тях е планира ли да се кандидатира за втори мандат, пише "Политико".

Според двама дипломати, цитирани от изданиетоo, няколко национални пратеници "учтиво" са попитали ръководителя на изпълнителната власт на ЕС за плановете ѝ по време на обяд, организиран от Еврокомисията.

След като ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви намерението си да се кандидатира за евродепутат, натискът върху фон дер Лайен да изясни намеренията си нараства. Въпреки че намекна какво би могла да прави по време на втория си мандат, бившата германска министърка на отбраната засега мълчи по темата.

Както показва разговорът по време на обяда на посланиците, става все по-трудно да се избегнат належащите въпроси - особено като се има предвид интересът вътре в партията ѝ, консервативната Европейска народна партия, да направи официална декларация.

Решението за обявяване на кандидатура за преизбиране е взривоопасно за Фон дер Лайен, пише "Политико". Веднага след като обяви кандидатурата си, ще възникнат въпроси дали действа като председател на Комисията, или като кандидат. Вече политическите ѝ действия - като например участието в конференцията на либералната група "Обнови Европа" във Франция през септември - се проучват внимателно за признаци, които говорят за намеренията ѝ да се кандидатира.

ЕНП е дала на евентуалните си водещи кандидати срок до 21 февруари да заявят намеренията си преди конгреса на партията, който ще се проведе в Букурещ на 6-9 март, където членовете ще гласуват за своя избор.

Председателят на ЕНП Манфред Вебер заяви, че Фон дер Лайен ще бъде най-добрият избор за водещ кандидат на партията.

Фон дер Лайен няма правно задължение да обяви, че планира да се кандидатира за водещ кандидат на ЕНП за председател на Комисията. Съгласно процедура, договорена от политическите партии в ЕС, но не и от държавните и правителствените ръководители - водещият кандидат на политическата група, която спечели най-голям дял от гласовете на изборите за Европейски парламент, следва да бъде изборът по подразбиране за следващ ръководител на изпълнителната власт на ЕС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!