Полицията задържа 22-ма за източване на италиански фондове за възстановяване след пандемията

OFFNews 04 април 2024 в 19:23 1490 0

ЕП

Снимка iStock

Полицията в Италия, Австрия, Румъния и Словакия арестува 22-ма души в рамките на разследване на предполагаемо източване на стотици милиони евро от фондове на ЕС за помощ след пандемията от COVID. Сумата в размер на 600 милиона евро е част от парите за възстановяване на Италия след пандемията, предаде Асошиейтед прес, като се позова на офиса на Европейската прокуратура (ЕППО).

Разследващите подозират, че престъпната организация е отклонила невъзстановимите средства от италианския национален план за възстановяване и устойчивост между 2021 г. и 2023 г.

Италианската програма е финансирана от Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС, план за няколко милиарда евро, който беше разработен, за да помогне на страните от ЕС да вдъхнат нов живот на своите опустошени от пандемията икономики.

Според данните на ЕС планът за възстановяване и устойчивост на Италия е най-големият в блока, на стойност 194,4 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства и заеми, и представлява 10,8% от брутния вътрешен продукт на страната през 2019 г.

Европейската прокуратура съобщи, че финансовата полиция във Венеция е изпълнила заповед на съдията по предварителното производство за замразяване на активи на стойност над 600 милиона евро.

"Осем заподозрени са задържани под стража, докато (още) 14 заподозрени са под домашен арест, а на един счетоводител е забранено да упражнява професията си. Помещенията на заподозрените и на разследваните фирми също са били обект на претърсвания и изземване на доказателства", посочват от ЕППД, цитирани от БТА.

Според Европрокуратурата престъпната организация е използвала фалшиви корпоративни баланси, докато е кандидатствала за безвъзмездни помощи в подкрепа на фиктивни малки и средни компании, разширяващи се на чужди пазари.

Задържаните са заподозрени, че са работили в съучастие с мрежа от "счетоводители, доставчици на услуги и публични нотариуси", за да получат парите, които са прехвърлили в банкови сметки в Австрия, Румъния и Словакия. Те са използвали модерни технологии, като виртуални частни мрежи (VPN), облачни сървъри, разположени в чужбина, криптоактиви и софтуер за изкуствен интелект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки