Подозиран за атентата в "Шарли ебдо" живее в бежански лагер в България

OFFNews 07 август 2016 в 11:00 5062 1

Снимка AFP

20-годишният Мурад Хамид, за който имаше подозрения, че е участвал в атентата срещу френския вестник "Шарли ебдо", е настанен в бежански лагер в България.

Това пише френският вестник "Journal de dimanche", цитиран от БТА.

Той е зет на атентатора Шариф Куачи, който при нападение в редакцията на вестника уби 12 души след публикувана карикатура на Мохамед.

Мурад, който е брат на съпругата на Куачи, се издирваше дълго време след атаките като заподозрян в съучастие в атентата. На 28 юли той е бил спрян на турската граница и настанен в център за нелегални бежанци в България, пише френският вестник.

Смята се, че 20-годишният Мурад Хамид е искал да се присъедини към редиците на джихадистката групировка Ислямска държава в Сирия или в Ирак.

Антитерористичната прокуратура в Париж е започнала разследване с цел да бъде издадена европейска заповед за арест срещу него.

За известно време той беше заподозрян, че е третият човек от групата нападатели на "Шарли ебдо" през януари 2015 година, заедно с братята Куачи.

Благодарение на алибито си, че е бил е в час в гимназията в Шарлевил-Мезиер в момента на атентата и на мобилизацията на съучениците му, той бързо беше оневинен.

На 25 юли тази година семейството на Мурад обявява, че е изчезнал. Близките му се опасяват, че може да е потеглил към Сирия или Ирак.

Прокуратурата в Шарлевил-Мезиер сезира следствените власти в североизточния град Ренс, където се установява, че лицето е обявено за издирване и веднага разпространяват описанието му.

В резултат на това той е задържан на турската граница на 28 юли и върнат в България, където впоследствие е настанен в център за нелегални имигранти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков