Подоляк към Обама: Погледни сега картата и виж какво се случва в Украйна!

OFFNews 03 юли 2023 в 14:24 6396 7

Подоляк

Снимка Getty images

Михайло Подоляк

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк разкритикува Барак Обама заради думите на 44-ия президент на САЩ за руската инвазия в Украйна, предаде УНИАН, цитирана от БТА.

В коментар за опозиционния журналист от руско-американски произход Майкъл Наки съветникът нарече "ужасяващо" изказването на Обама.

Неотдавна бившият американски президент даде интервю, в което се изказа и за войната в Украйна и заяви, че "не е имало въоръжено нахлуване в Крим" през 2014 г., защото на полуострова имало много рускоезични граждани и "определена симпатия" към възгледите на Руската федерация. Обама каза още, че заедно с тогавашния канцлер на Германия Ангела Меркел е призовавал да се въведат санкции срещу Русия, за да се попречи на Владимир Путин да продължи нахлуването в Донбас и на останалата територия на Украйна. Обама посочи, че двамата с Меркел "удържали фронта", отбелязва УНИАН.

"Той (Обама - бел.ред.) дори сам не си задава въпроса: "А не беше ли точно ти този, който омаловажи риска? Ти предотврати ли войната? Или може би това не е точно война? Погледни сега картата и виж какво се случва в Украйна. На живо – включи телевизора и погледай. Оказва се, че ти си предотвратил войната, така ли? А това, което гледаш, какво е?", заяви Подоляк.

По думите му Западът "не иска да признае грешните си решения, които са довели до настоящата трагедия". При това западните лидери са могли да започнат дискусия за невъзможността да имат каквито и да е отношения с Путин още след списъка "Магнитски", смята съветникът на Володимир Зеленски.

Подоляк отбеляза още, че през 2022 г. Русия е произвела 512 балистични и крилати ракети, в които е използвала елементи от електронната индустрия на европейските страни и САЩ.

"Европа гледа Русия с "широко затворени очи", добави Подоляк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

7

Д-р Мазникуров

03.07 2023 в 20:11

Съгласен съм с доста от нещата които пишете по-долу, на никого няма да пиша "-", но за съжаление и "+"-ове не мога да ви сложа в случая! Абсолютно е вярно че Запада тотално се о*ра и че е пряко отговорен за настоящата ситуация в Украйна! Вярно е че Обама беше пълна нула във външната политика, особено спрямо орки като РуZZия и Китай. Напълно вярно е също че Тръмп е 100 %-ов гангстер, във всеки смисъл! Не виждам обаче с какво това го направи "по-успешен" от предната администрация в Белия Дом както подобна митология упорито се прокарва? Туй е просто смешка, колкото и Bad Horse да ми се сърди! Тръмп е гангстер и е "смелчата" само когато други му вадят кестените от огъня, и само за личните си интереси! Иначе е пълен страхливец, а туй че Пусьо го било "страх" от него е велика небивалица! Смел ганстер е Чичо Женя примерно, той има топки. На Тръмп му се смееха яко и го будалкаха кремълските уроди здраво, макар и под прикритието на "респект"! Едно че направо му дърпаха конците!

345

6

Джендо Джедев

03.07 2023 в 17:20

"Тръмп направи това, което направи Обама, Байдън и колективния Запад преди инвазията от 2022. Тоест, санкции. И в добавка изтрепа малко вагнеровци в Сирия, както споменах."

Е голем праз! Путин се насра от страх!

"Защо Тръмп трябва да гори политически капитал за Украйна, като има амнайсе други приоритета за американците?"

Е, това щеше да е "извинението" и за нищоправенето ако беше на мястото на Обама. И това ще му е извивнението да клекне пред Путин и да зареже украинците. Молодец! Голям гангстер, нема що!

"И защо повтаряш че Путин му помогнал да влезе в Белия Дом? Мисля че поне с теб го отминахме тоя мит?"

А не, бе, изобщо не му даде едно рамо! ;) С каквато клизма се вмъкна в Белия дом, нищо чудно това рамо да се е оказало решаващо.


900

5

Орлин

03.07 2023 в 17:16

Добре, че са украинците, щото няма кой друг да каже истината.
Има, има причина Русия да не напада, когато е Тръмп президент.

12407

4

Bad Horse

03.07 2023 в 16:53

Тръмп направи това, което направи Обама, Байдън и колективния Запад преди инвазията от 2022. Тоест, санкции. И в добавка изтрепа малко вагнеровци в Сирия, както споменах.

Какво искаш да беше направил? Все пак е президент на САЩ, не на Украйна. Има предизборни обещания да изпълнява при положение че Конгреса и Сената не са на негова страна. Повечето републикански депутати го мразят, а демократическите изпадат в бяс, като му чуят името. С емиграцията ли да се бори, икономиката ли да освобождава от регулации, с Китай ли да се надцаква?

Каза на европейците да диверсифицират енергийните си доставки и да си оправят армиите, че за чеп за зеле не стават. И му се изсмяха.

Защо Тръмп трябва да гори политически капитал за Украйна, като има амнайсе други приоритета за американците? И защо повтаряш че Путин му помогнал да влезе в Белия Дом? Мисля че поне с теб го отминахме тоя мит?

345

3

Джендо Джедев

03.07 2023 в 16:25

Обама си мислеше, че Путин е нормален човек при всичките признаци на обратното.

Трьмп повече лае, отколкото действа, ей го какво разправя за помощта за Украйна. Абсолютно нищо не направи за конфликта в Украйна по време на царуването си. Вьзхух под налягане! Най-много да направи свирка на Путин ако оня му помогне да се натресе пак в Белия дом.

12407

2

Bad Horse

03.07 2023 в 16:13

Обама направи провал след провал във външната си политика, не можеше да говори на същото гангстерско ниво, на което са вождовете на повечето свят. В Европа му беше лесно, В Япония, Австралия и т.н. цивилизовани страни, да. Но с Китай, Русия, Иран, Сев, Корея, Куба се осра.

Не случайно Путин нападна Украйна при Обама - видя го че е "професорски тип" и нищо съществено няма да направи. При Тръмп си кротуваше, дори когато американски самолети бомбардираха руснаци в Сирия. Защото Тръмп има имидж на гангстер, като него, и щеше да реагира като гангстер.

Путин изчака, подготви се и удари при Байдън, като смяташе че е поредния "мек" демократ. Много грубо влезе този път, подведен че украинците ще го посрещнат с хляб и сол и Запада ще е пред свършен факт. Ако беше успял да настани марионетно правителство и илюзия за демокрация в Украйна, Байдън щеше да продължи да опипва деца и да не знае на коя планета е.

Ако Тръмп беше президент, Путин щеше да си кротува и чака да дойде следващия.

12078

1

edin slep

03.07 2023 в 14:45

За Обама е прав, тогава не искаше още едно главоболие и предпочете както и правителствата в ЕС да си гледат бизнеса и да не си дават много зор. Тъкмо се възстановявахме от кризата и сравнително евтините горива от Русия си бяха нужни.

Обаче за ракетите знае, че не е особено прав. Никой не е луд да продава директно на Русия чипове и софтуер и компоненти, те се доставят там чрез трети страни. Те се продават първо в една, после в друга, накрая в трета страна и влизат в Русия. Оскъпяват се, но Русия може да си го позволи, нали е за Войната.
 
X

Да помогнем на украинските деца!