Почти всички арменци са напуснали Нагорни Карабах

OFFNews 30 септември 2023 в 19:05 2214 1

Бежанци от Нагорни Карабах

Снимка Getty Images

Бежанци напускат Нагорни Карабах в посока Армения.

Според Армения над 100 000 души с арменски произход са избягали от района на Нагорни Карабах, след като Азербайджан превзе региона миналата седмица.

Това означава, че почти цялото население на етническия арменски анклав е напуснало.

Азербайджан заяви, че иска да реинтегрира района и да третира жителите му като равноправни, но арменски говорител заяви, че това е просто "лъжа", съобщава Би Би Си.

В продължение на три десетилетия Нагорни Карабах, признат за част от Азербайджан, се управляваше от етнически арменци.

Планинският регион в Южен Кавказ е подкрепян от Армения, но също и от Русия.

Най-малко 200 етнически арменци и десетки азербайджански войници бяха убити при нахлуването на азербайджанската армия. В рамките на споразумението за прекратяване на огъня сепаратистите се съгласиха да предадат оръжията си.

След еднодневна операция в Карабах миналата седмица Азербайджан си върна изцяло контрола над областта, която е част от неговата международно призната територия, но е населена преобладаващо с арменци. Още в деня на своята "антитерористична" операция Азербайджан получи подкрепата на Турция, а Иран предложи посредничество. САЩ призоваха за примирие. Самата Армения не се намеси.

По-малко от 24 часа след началото на въоръжената операция арменските власти в Нагорни Карабах подписаха капитулация пред Азербайджан. Това се случи, след като, според някои източници, непризнатата република е загубила почти половината от въоръжените си сили в сраженията.

Президентът на провъзгласилата се за независима Република Нагорни Карабах издаде указ, че тя спира да съществува от 1 януари 2024 г., когато ще бъдат разпуснати всички държавни институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1974

1

Владè

30.09 2023 в 23:56

Ердоганс и путинс хубаво са се разбрали. Руско турска дружба от векове за векове. Това чака и бъгарете ако не се събудят и продължават да облизват руски и турски гъ@@ве.
Вгъзраждане вече кроят фесове и договарят дистрибутори. Някой даже са пътували до Турция да си резнат кожичките,така за сигурно бъдеще. Коцето копейкин мургавелко налива гъз за всеки случай, сиреч за евнуха около край Босфора дето шум се вдига все има хлебец и к@@@ц.
На волята рузска не се отказва.
 
X

Да помогнем на украинските деца!