Починаха най-възрастните сиамски близнаци

OFFNews 13 април 2024 в 19:01 6219 1

Лори и Джордж

Снимка Sky news

Лори и Джордж Шапел

Сиамските близнаци Лори и Джордж Шапел починаха на 62-годишна възраст. Това съобщи сайтът на Книгата на рекордите на Гинес.

Близнаците са починали на 7 април в болницата на Университета на Пенсилвания.

Лори и Джордж са родени на 18 септември 1961 г. със слети черепи, 30% от мозъка и кръвоносните им съдове.

Въпреки че са свързани в главата, близнаците се различавали по много неща.

Докато Лори била работоспособна, Джордж имал спина бифида и не можел да ходи. Той седял на столче, подобно на инвалидна количка, което Лори бутала.

Джордж се радвал на успешна кариера като кънтри певец, докато Лори печелела трофеи по боулинг. През 90-те години на миналия век Лори е работила и в болнична пералня, съобразявайки графика си с концертите на Джордж, които ги водели по целия свят, включително в Германия и Япония.

Те са първите в света еднополови близнаци, които се идентифицират като разнополови през 2007 г., когато Джордж започва да се представя като мъж, след като се разкрива като транссексуален.

Преди това той е наричал себе си Риба (по името на своя идол кънтри певицата Риба Макинтайър), тъй като не е харесвал родното си име Дори, което се римувало с Лори.

Близнаците живеели самостоятелно в апартамент с две спални в Пенсилвания. Всеки от тях имал собствена стая - редувайки нощите, прекарани във всяка от тях, като се опитвали да водят индивидуален живот, доколкото това било възможно. Редували са се и в практикуването на отделните си хобита - споделяли, че когато са в стаята на другия, на практика се „изключват“.

Освен това се къпели поотделно, като използвали завесата за душ като преграда, докато единият се къпел, а другият стоял извън банята.

Когато ги питали дали съжаляват, че никога не са се разделили, Лори и Джордж винаги казвали „не“. „Бихме ли се разделили? Категорично не. Моята теория е: защо да поправяме нещо, което не е счупено?“, казва Джордж в документален филм от 1997 г.

Близнаците са опровергали всички прогнози на медицинските специалисти, които са твърдели, че няма да доживеят 30-годишна възраст. През 2015 г. те са били обявени за най-възрастните жени близнаци в историята, изпреварвайки Маша и Даша Кривошляпови, които починаха на 53-годишна възраст.

Причината за смъртта на сиамските близнаци Лори и Джордж е неизвестна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки