Плячкосване в действие: И дрон бе пакетиран като пратка за руски пограничен град

За трите месеца на войната в Украйна руските военни са пуснали близо 60 т през спедиторски фирми

OFFNews 26 май 2022 в 16:22 4976 1

дрон

Снимка ТАСС

Дрон Orlan 10

През трите месеца от началото на войната в Украйна руските военни са изпратили над 58 тона пратки от пограничните градове, съобщава Mediazone.

Изданието е проверило базата данни с номерата на пратките и е установило необичайното нарастване броя на пакетите в 13 града по границата на Украйна с Русия и Беларус от началото на войната.

Много от пратките отиват в едни и същи градове - особено в Юрга в Кемеровска област, Чебаркул в Челябинска и Кизил в Тива. В тези градове се намират големи военни части, които са участвали в боевете в Украйна.

Според Mediazone обемът на "подозрителните" пратки се е увеличил, след като руската армия обяви изтеглянето си от северните райони на Украйна.

Вестникът се спира на епизод, в който на 29 април служител изпраща дрон Orlan от клон на SDEK във Валуики. Такива безпилотни самолети се използват от руските въоръжени сили.

"Може би (военните) са ограбили не само украинците, но и собствената си армия", коментира Mediazone.

В началото на април медиите започват да пишат за възможни грабежи от страна на руските военни, като обръщат внимание на пратките от граничните офиси на спедиторска фирма. Скоро след това компанията започва да отказва да приема пратки със стоки, за които подателите не могат да представят касови бележки, и също така забранява предаването им от някои офиси.

В началото на април се разбра, че грабежите на руската армия започват да придобиват все по-комични измерения и абсурдите достигат нови висоти. След като бяха забелязани войници да крадат перални, телевизори, стари тенджери и тигани, детски играчки, дамско бельо и дори кучешка колибка, украински баби свидетелстват, че руски бойци са им "приватизирали" тоалетните чинии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови