Пет години след пожара катедралата ''Нотр Дам'' в Париж възвръща блясъка си

OFFNews 15 април 2024 в 13:36 1483 1

Нотр Дам

Снимка Wikipedia

Нотр Дам

На 15 април 2019 г. в католическата църква „Нотр Дам“ в Париж избухна пожар. Пет години по-късно катедралата възвръща блясъка си и се подготвя за повторното си откриване след по-малко от осем месеца, предаде АФП.

Катедралата е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО и е най-посещаваната сграда в Европа с 12 милиона посетители годишно преди трагедията. В ранната вечер на инцидента огромни пламъци обхващат част от покрива на сградата, като впоследствие довеждат до срутването на шпила, както и до опустошаване на част от покрива.

Кадрите, излъчвани на живо по редица новинарски канали и в социалните мрежи, предизвикаха вълна от емоции.

Мобилизираните около 400 пожарникари се борят с пламъците в продължение на почти 12 часа. Пожарът беше овладян през нощта и потушен малко преди 10 ч. сутринта на следващия ден.

Филип Жост, ръководител на строителната площадка смята, че основните предизвикателства, свързани с реставрацията на катедралата са преодолени.

Жост оглавява възстановителните дейности, след като миналото лято почина предшественикът му на поста- генерал Жан-Луи Жоржелен, припомня АФП.

Около 250 фирми и стотици занаятчии, архитекти и специалисти работят по заключителната част на проекта, за да може шедьовърът на готическото изкуство да бъде открит отново на 8 декември, както засега е планирано.

Сред техническите предизвикателства Жост посочва рамките на наоса, хора и шпила, които са възстановени по идентичен начин от масивен дъб. Използвани са повече от хиляда двестагодишни дървета, специално подбрани от френските гори.

През декември на върха на катедралата са поставени кръстът и петелът, емблематични за катедралата.

От днес до лятото предстои да бъдат завършени и покривите, реставрацията на подовете, както и работата по вътрешното художествено обзавеждане.

От есента преддверието и подходите ще бъдат разчистени и преустроени съвместно с местните власти, които отговаря за преструктурирането на околния район. Той трябва да бъде озеленен до 2028 г.

В сряда беше обявен конкурс за създаване на съвременни витражи, каквото беше искането на френския президент Еманюел Макрон. Очаква се обаче те да бъдат монтирани в катедралата едва през 2026 г.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

15.04 2024 в 17:21

"Използвани са повече от хиляда двестагодишни дървета, специално подбрани от френските гори..."

Да бехте спазвали правилата за превенция на пожар (толкоз трудно ли е?!), дърветата щеха сега да са си у горите...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки