Песков изплю камъчето: Проблеми с доставките на газ ще има, докато има санкции

OFFNews 05 септември 2022 в 14:57 19139 12

Песков

Снимка Getty Images

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Москва започна вече съвсем открито да изнудва директно страните от Европейския съюз. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че проблемите с доставките на газ по "Северен поток" ще продължат, докато не бъдат отменени западните санкции.

Песков обяви, че спирането на доставките на руски газ към Германия по стратегическия газопровод "Северен поток 1" е по вина на Запада, вследствие на наложените санкции, които възпрепятстват поддръжката на инфраструктурата.

"Проблемите, свързани с газовото снабдяване, се появиха заради санкциите, наложени от западните държави. Няма друга причина за тези проблеми", каза Песков.

Думите му идват няколко дни след пълното спиране на доставките по "Северен поток 1" - жизненоважен газопровод за снабдяването на европейците, които се опасяват от енергийна криза тази зима, отбелязва АФП.

"Тези санкции доведоха до ситуацията, в която се намираме в момента", посочи говорителят на Кремъл.

Също така той отхвърли категорично "непрестанните опити" на Запада "да хвърли вината" върху Москва.

Според Песков "Западът, в конкретния случай Европейският съюз, Канада и Великобритания, са отговорни за това, че ситуацията стигна дотук". Той за пореден път оправда спирането на руските газови доставки към Германия по "Северен поток 1", обявено в петък, със сериозната нужда от поддръжка на последната работеща турбина.

"Тя не функционира добре, стават повреди. Това води до спиране на доставките", коментира говорителят на Кремъл.

Руският газов гигант "Газпром" обяви в петък, че са открити течове на масло в турбината по време на проверка в една от помпените станции, намиращи се в Русия.

Русия твърди, че санкциите, наложени й от западните страни след началото на офанзивата в Украйна, възпрепятстват връщането на турбина "Сименс", която беше изпратена в Канада за ремонт. Според Германия, където в момента се намира турбината, именно Русия възпрепятства връщането на тази ключова за газопровода част, отбелязва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

13

БотоксПутю

06.09 2022 в 08:12

А доскоро този мушморок твърдеше, че санкциите не работели.

6386

11

Zlatko

05.09 2022 в 17:20

Този мравояд с мустачките дава ли си сметка, че ЕС (за съжаление) бавно се нагажда без техния газ? Когато окончателно се оакат в Украйна и им се наложи да се бършат, сами ще се молят да им се взима газа, но няма да поставят те условията вече.

-2175

10

IvanGrozn

05.09 2022 в 16:41

парапета как успяваш да доловиш миризми с толкова телесна течност по личицето

1220

9

хr4

05.09 2022 в 16:36

Абе Сашке, не ти ли омръзна да се излагаш?

22548

7

dolivo

05.09 2022 в 16:11

България ток от газ малко се прави, не е дори нужно да се дискутира

Цената на тока е закачена с европейски регулации към газта - което е отживелица, и до месец два ЕС ще разкачи ценообразуването, примерно и тока ще падне драстично

Ни петрол руски ни трябва, ни газ

Сега, ако инсталациите на Лукойл са настроени само за руската помия петролна, това е друг въпрос, да си оправят машините

1220

6

хr4

05.09 2022 в 16:06

"...Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че проблемите с доставките на газ по "Северен поток" ще продължат, докато не бъдат отменени западните санкции..."
Дубрутру! Мога да ви кажа и второто условие-ЕС да започне да се прави, че в Украйна нищо НЕ се случва.
Само наш'те малоумни рубладжии(и правителствени и форумни "капацитети") не разбраха, че газ НЯМА ДА ИМА. Или няма да има поне докато не направим св...а на руснята. А такава НЕ се очертава(това на вниманието на службашите), защото ако ня#КОЙ реши да си прави ТЪПИ експерименти ще му дойде нанагорно. Ама тоя път наистина!

22548

4

dolivo

05.09 2022 в 15:52

лъснаха им задниците на руснаците, че са зависими от западни компании за "независимата си" инфраструктура

машината на свободния пазар се преструктурира и нагажда, и скоро никой няма да го интересува руския газ и петрол

тогава за съжаление, феодала нарцисист ще мине към самоубийствени действия, да се надяваме бе атом
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков