Първите мобилизирани ще попаднат на фронта в Украйна най-рано след месец, смятат в Киев

Според оценките на украинските експерти Русия може да облече и обуе за войната между 40 хил. и 100 хил. запасняци

Красимир Крумов 23 септември 2022 в 13:00 13413 6

Според украинските експерти Русия няма капацитет да подготви за месец повече от 40 до 100 хиляди резервисти.

Снимка ТВЦ

Според украинските експерти Русия няма капацитет да подготви за месец повече от 40 до 100 хиляди резервисти.

Москва ще възстановява резервите си на бойното поле в Украйна постепенно, а първите попълнения от около 100 хиляди души бойци ще попаднат на фронта най-рано след месец. Това прогнозира полковникът от резерва на ВСУ Роман Свитан в коментар за портала ГлавРед.

Въпреки обявената в сряда готовност за мобилизация на около 300 хиляди души и спекулациите, че това число може да нарасне до 1 милион заради засекретената 7-ма точка от указа на Владимир Путин, според украинския полковник Русия ще може да обучи максимум 100 000 души за възстановяване на своите резерви. Първите мобилизирани ще отидат на фронта едва след месец, най-рано. Очакват се няколко вълни от по 100 хиляди души в период между месец и месец и половина. Полковникът предполага, че мобилизационните събития в Русия са по-скоро сборове на запасняци за провеждането на бойни стрелби. Още повече, че военно положение в страната не е обявявано.

„Те (руснаците, б. Р.) ще могат да се подготвят в рамките на един месец максимум 100 000 души. Т.е. Хода, който виждаме е повече медиен. Голяма вълна няма да има. Първите резерви, които виждате сега да пътуват с автобуси, ще стигнат при нас поне след един месец, няма да е по-рано“, обясни Свитан.

Оценката на експерта се споделя и от съветника на вътрешния министър на Украйна Вадим Денисенко, който дори занижава числото на мобилизираните. Според Денисенко в първата вълна Русия няма да може да призове повече от 40-50 хиляди души. Руснаците нямат и капацитет да подготвят бързо повече хора. “Задачата на Москва е да стабилизира фронтовата линия и да попречи на Въоръжените сили на Украйна да продължат напред” - смята съветникът на вътрешния министър. Освен за подготовка на мобилизираните, които излизат от домовете си с един сак бельо и топли дрехи, ще е нужно време и за тяхната екипировка, което също ще затрудни Русия.

“Трябва да разбираме, че тази мобилизация не означава, че утре всички тези хора ще се появят на фронтовата линия. Първи там ще се появят военните специалисти, затова аз смятам, че тази вълна ще е от около 40-50 хиляди души.” - коментира Вадим Денисенко. По думите му, ако Русия изпрати повече хора на фронта неподготвени, тя ще понесе необратими загуби в Украйна.

Освен че трябва да замени ранени и убити, обявената от Кремъл мобилизация трябва да покрие и още един проблем, смятат военните в Киев. През този и следващия месец приключват договорите за военна служба на голяма част от наетите, които сега воюват по договор с руското министерство на отбраната. Предварителните нагласи са такива, че болшинството от тях няма да ги поднови, което означава, че Русия ще трябва да осъществи ротация в близките месеци на голям брой жива сила. Това са, по различни сметки, между 30 и 40 хиляди души и целта на руското командване е да не им позволи да си тръгнат от Украйна.

“Фактически на една трета от руската армия им свършват договорите, не се канят да ги продължават и тъй като не могат да ги задържат на бойното поле, за да не си тръгнат, е измислен този механизъм (мобилизацията, б. р.)", смята полковник Роман Свитан.

Кадровите войници със срочни договори отговарят на всички условия за мобилизация - по възраст, по премината подготовка и най-важното, по наличие на боен опит. Най-вероятно всички доброволци, които в момента се бият пари, ще бъдат мобилизирани сега без право да се откажат, като ще им бъде запазен размерът на възнаграждението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

6

Diogen

24.09 2022 в 00:13

Сега като раздадат на новобранците манлихери от Кримската война, ще падне голям смях. Може и с кремъклийки да се бият. А на пилотите ще се наложи да хвъркат с двуплощници Иля Муромец. Те били тайното оръжие на орките. Летят ниско и не могат да ги ловят стингърите. Ще хвърлят пушечното месо за родину, за Путлеру. Няма да им стигнат ковчезите да извозват трупове.

22548

5

dolivo

23.09 2022 в 15:31

дезертьорите бягат от фронта обратно в Русия, и ги застрелват кадировци

пленниците се предават доброволно на Украинците, и ако се върнат някога в Русия ги чака 10-15 години затвор поне

никак не е розово

1220

4

хr4

23.09 2022 в 14:06

На укропите им се очертава ствашен проблем-къде ще държат и как ще изхранват толкова дезертьори...

10298

3

AntiZ

23.09 2022 в 13:24

На снимката: четири руски трупа си връзват обувките.

15914

2

поп Дръвчо

23.09 2022 в 13:23

Нещо ми подсказва че много няма да се напрягат с подготовката и въоръжаването.

Така че може и по-рано.

345

1

Джендо Джедев

23.09 2022 в 13:15

А след месец и 2 дни ще попаднат в плен. Или в някой камион с надпис "Груз 200". Ако успеят да им съберат чаркалаците, де...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки