Партията на Ердоган убедително печели изборите в Турция

OFFNews 01 ноември 2015 в 18:51 2850 5

След избори

Снимка Ал Джазира

Привърженици на ПСР ликуват, след като бяха обявени резултатите от предсрочните избори в Турция.

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието печели предсрочните парламентарни избори със значителна преднина пред конкурентите си според неофициални предварителни резултати, съобщи „Ал Джазира“, позовавайки се на проправителствената Анадолска агенция.

За са пуснали бюлетина 49,4 на сто от избирателите според преброяване на 95,5% от гласовете. Това е много над очакваното според последните социологически изследвания.

По всичко изглежда, че основаната от президента Ердоган партия ще може да състави самостоятелно правителство.

Успехът на ПСР е и обрат спрямо изхода от вота на 7 юни т.г., когато тя трябваше да се раздели с 13-годишното си еднопартийно управление. 

Втора е лявоцентристката Републиканска народна партия (25,3%).

Следват я крайнодясната Партия на националното действие – с 12 на сто от гласовете, и прокюрдската лява Народна демократична партия - с 10,4 на сто.

Засега изглежда ясно, че НДП отново ще има представители в турския парламент. Нейният пробив над 10-процентната бариера беше сензацията на изборите на 7 юни т. г.

Над 54 милиона души бяха регистрирани да гласуват в около 175 000 секции. Активността на участие в изборите е била 86,1 на сто.

Всички секции са били затворени в пет часа следобяд по местно време. (16.00 българско. Поначало сме в една времева зона с Турция, но властите там отложиха заради изборите смяната на лятното часово време.)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков